Německý špic střední

21. září 2010

Špicové patří k nejstarším formám domácího psa, podobní psi existovali již několik set let před naším letopočtem, jak o tom svědčí četná vyobrazení z antických dob. Jsou na nich psi s typickými znaky špice: špičatým čenichem, nad hřbet zatočeným ocasem, se vzpřímenýma ušima. Někteří autoři dokonce tvrdí, že už kosterní nálezy psa bažinného z paleolitu vykazují typické znaky špicovitých psů. V Německu a vůbec na území střední Evropy špicové podobní dnešním žili již ve středověku, nicméně s registrovaným chovem se začalo tak jako u většiny ostatních plemen až koncem 19. století.

Popis: Pes s nápadně bohatou odstávající srstí. Hlava středně velká, klínovitého, "liščího" tvaru. Malé, špičaté, vysoko nasazené uši blízko u sebe. Oči středně velké, mírně zešikmené. Tělo co možná nejkratší, čtvercové, s širokou zádí a klenutým hrudníkem. Končetiny středně dlouhé, rovné, s malými tlapkami. Ocas vysoko nasazený, nesený zatočený přes hřbet. Srst dlouhá, rovná, odstávající krycí srst, krátká a měkká podsada. Celé tělo kromě hlavy, uší, přední strany končetin a tlap je pokryto dlouhou a bohatou srstí. Kolem krku bohatý límec. Srst na ocase je rovněž nápadně dlouhá. Zbarvení: může být černý, hnědý, bílý, oranžový, šedý, jinobarevný.

Charakteristika: Velmi živý a pozorný pes s vrozenou nedůvěřivostí vůči cizím. Neujde mu sebemenší šramot, který ihned ohlašuje štěkotem. Velmi vázaný na majitele. Nemá tulácké sklony ani příliš vyvinutý lovecký pud. To vše z něj činí jednoho z nejlepších hlídačů. Kromě toho je energický a inteligentní, snadno se vychovává a cvičí. Odolný, robustní, dlouhověký.

Využití: Po dlouhá staletí byl využíván především jako hlídač a průvodce člověka. Zároveň také byl a je dobrým společníkem do jakéhokoli prostředí.

Výskyt: Dnes jsou nejčastěji chováni špicové trpasličí a malí, kteří jsou poměrně běžní. Zároveň se zvětšující se výškou obliba jednotlivých rázů klesá, takže kdysi vcelku běžný velký špic je dnes vzácný. Relativně častěji se setkáváme jen se špicem vlčím.

Zvláštní nároky: Při držení v bytě je nutno důsledně tlumit sklon ke štěkavosti. Bohatá srst vyžaduje pravidelnou údržbu, zvláště v období línání, jinak cca jednou týdně.

Možná záměna: Všechna plemena, s nimiž je možno si německého špice splést, jsou vysloveně vzácná. Vzácný japonský špic je zhruba ve velikosti středního špice a měl by představovat zmenšenou verzi samojeda, včetně typického "úsměvu". Může být pouze bílý.

Střední špic: 34 cm +/-4 cm

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková