Německý boxer

Poměrně mladé plemeno je produktem 20. století. Navazuje však na tzv. býkohryzy, kteří byli vyšlechtěni pro boj s býky a medvědy a na území dnešního Německa se vyskytovali již ve středověku.

Popis: Středně velký pes atletické stavby těla, s mohutně vyvinutým svalstvem. Hlava s výrazně zkrácenou, širokou a mohutnou čenichovou partií, neměly by být patrné vrásky (jen při pozornosti). Uši se již nekupírují, spíše menší, přiléhající k lícím. Tělo kvadratické, s velmi hlubokým hrudníkem (jeho hloubka má odpovídat polovině kohoutkové výšky). Ocas výše nasazený, dříve se kupíroval, dnes ponecháván v přirozené podobě. Srst krátká a hladká, žluté nebo žíhané barvy s černou maskou.

Charakteristika: Živý, přátelský, otevřený pes, stále v dobré náladě. Jako jediné služební plemeno bývá bez výhrad doporučován i do rodin s dětmi, protože je velmi spolehlivý. V případě potřeby však dokáže být náležitě ostrý, je výborným obranářem.

Zvláštní nároky: Je náchylný k přehřátí, nesnáší dlouhodobý pobyt na slunci i v nevětraném prostoru (např. automobilu). V horku nesmí být tělesně namáhán. Neměl by být celoročně umístěn venku. V průměru se dožívá jen osmi až deseti let.

Užití: Oblíbený pracovní pes, dobrý hlídač, ochránce i průvodce. Vynikající společník a pes rodinný.

Výskyt: U nás i ve světě trvale oblíbený, i když v poslední době ho částečně vytlačují jiná, módnější plemena.

Možná záměna: S bulmastifem, anglickým či americkým buldokem. Je však sportovnějšího vzhledu, štíhlý, na delších nohách.

pes: nad 30 kg, 57-63 cm
fena: nad 25 kg, 53-59 cm

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.