Modrý gaskoňský baset / Basset Bleu de Gascogne

21. září 2010

Málo známý baset pochází z jihozápadního pobřeží Francie. Jako plemeno existoval již koncem 19. století, přesto o jeho původu toho není mnoho známo. Bezpochyby je blízce spřízněný s dalšími modrými gaskoňskými honiči (velkým a malým), k nimž tvoří krátkonohou formu.

Popis: Silný krátkonohý baset, který však není lymfatický. Zřetelný týlní hrbol, výrazné spadající, pysky překrývající spodní čelist, což dává čenichové partii hranatý tvar. Nosní hřbet stejně dlouhý jako mozkovna, mírně vyklenutý. Uši zavěšené, nasazené pod linií očí a dlouhé - délkou mohou přesahovat konec nosu. Krk dlouhý, mírně klenutý, s mírným lalokem. Hrudník dosahující pod úroveň lokte. Končetiny silné, tolerují se i mírně vytočené. Zbarvení tvoří směs černých a bílých chlupů, které jsou celkově promísené (bělouš), což psu dává břidlicově modrý odstín. Povoleny jsou černé plotny. Tříslové znaky (pálení) jsou umístěny nad očima, na lících, pyscích, vnitřní straně uší, na končetinách a u kořene ocasu.

Charakteristika: Vyrovnaný, přátelský, veselý pes se sklonem k samostatnému jednání. Je aktivní, čilý a vytrvalý, přizpůsobený k lovu. Má velmi zvučný, znělý hlas a jemný nos. Vzhledem ke svému původu smečkového psa se dobře snáší s ostatními psy. Doma bývá klidný a bezproblémový.

Zvláštní nároky: Stejně jako většina ostatních honičů se vyznačuje výraznou loveckou náruživostí a posedlostí pronásledováním zvěře. Proto je třeba věnovat velkou pozornost výcviku přivolání a psa nepouštět na volno v zazvěřených oblastech. Také dobrému oplocení je třeba věnovat velkou pozornost, protože mívá tendence vyrážet do okolí i na vlastní pěst.

Užití: Nízkonohý honič k lovu se střelnou zbraní, někdy ke štvaní a také k nahánění zajíců i králíků. Původně používán především k lovu ve smečce, dobře však pracuje i sám. V poslední době se s ním občas setkáváme i jako se psem rodinným.

Výskyt: Celosvětově vzácný, i když stále vzácnější než ostatní modří gaskoňští honiči. Ojediněle se objevuje a byl odchován už i u nás.

Možná záměna: S rovněž velmi vzácným malým švýcarským honičem lucernského typu, s nímž má shodné zbarvení, ale oproti němu přece jen kratší končetiny a těžší tělesnou stavbu.

pes i fena: 34-38 cm

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.