Mastif / Anglický mastif

Bývá někdy odvozován od bojových psů římských legií. Ve středověku byli jeho předkové používáni nejen k zápasům, ale také při lovu. Moderní chov začíná v první polovině 19. století, roku 1883 byl vydán první standard.

Popis: Velký a těžký pes (nejtěžší plemeno světa) mohutné stavby těla, ale kompaktně stavěný a harmonický. Hlava široká, kvadratická, velmi hluboká, s kratším čenichem. Pysky mírně převislé. Na čele se při pozornosti tvoří vrásky. Uši malé, tenké, přiléhající k lícím. Hřbet široký, hrudník široký a hluboký. Končetiny se silnými kostmi, svalnaté. Ocas vysoko nasazený, dosahující k hleznům, nesmí být nesen nad horizontální linií. Srst krátká a přiléhavá, meruňkové, stříbřitě hnědé, jelení nebo tmavě hnědé žíhané barvy. Čenich, uši a nos musí být vždy černé.

Charakteristika: Klidný, rozvážný, v zásadě dobromyslný pes. Kombinace vznešenosti a odvahy. Pes je klidný, láskyplný ke svým majitelům, ale je schopen je bránit. V případě ohrožení může být vzhledem ke své mimořádné síle velmi nebezpečný.

Zvláštní nároky: Plemeno náročné na potravu, prostor kolem sebe i fyzické dispozice majitele. Vyžaduje citlivý a trpělivý přístup, výcvik probíhá pomalu a s obtížemi. Vhodný do domů s velkými pozemky. Nevyžaduje dlouhé procházky ani intenzivní výcvik.

Výskyt: U nás i ve světě patří k méně běžně chovaným plemenům.

Možná záměna: S bulmastifem, brazilskou filou, tosou inu. Všichni jsou výrazně menší a subtilnější.

Velikost ani hmotnost nejsou standardem přesně určeny.
pes: přes 70 kg (ojediněle až 100kg), 70-80 cm
fena: přes 70 kg, 70 cm

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková