Malý kontinentální španěl papilon

21. září 2010

Starobylý původ. S trpasličími španěly se setkáváme na obrazech starých mistrů už od 12. století, později i na plátnech Rembrandtových, Goyových, Tizianových. Zvláště ve Francii vždy byli oblíbenci nejvyšších vrstev, po Velké francouzské revoluci s klesajícím významem šlechty postupně upadali v zapomenutí. Teprve na počátku 20. století dochází v Belgii k obnovení chovu, který se však výrazněji rozvíjí až po roce 1945.

Popis: Malý dlouhosrstý pes harmonické tělesné stavby, mírně obdélníkového rámce. Hlava úměrná k tělu, lehčí než u loveckých španělů, čenich kratší než lebka, jemně modelovaný, štíhlý, s vyjádřeným stopem. Oči dosti velké, mandlového tvaru, nevypoulené. Uši nasazené poměrně daleko vzadu na hlavě, dostatečně široce, takže odhalují mírně zaoblený tvar lebky. Jsou vzpřímené, vysoko nasazené, široce rozevřené, směřující do stran, porostlé dlouhou srstí. Tělo obdélníkové, široký a hlubší hrudník, hřbet ani příliš krátký, ani dlouhý, rovný, břicho mírně vtažené. Končetiny rovné, pevné, štíhlé, se zaječími tlapkami. Pohyb volný, lehký, elegantní. Ocas vysoko nasazený, bohatě osrstěný, při vzrušení zdvižený nad hřbetem, nikdy však zatočený. Srst bez podsady, dlouhá, lesklá, zvlněná, pružná. Zbarvení: všechny barvy na bílém podkladě, který musí na těle a končetinách musí převládat.

Charakteristika: Půvabný a elegantní malý psík, sebevědomý a hrdý. Živý, temperamentní, pohybuje se rychle, lehce a obratně. Hravý, veselý.

Zvláštní nároky: Špatně snáší delší nepřítomnost svých lidí, vyžaduje stálý kontakt. Srst kupodivu není příliš náročná na péči, postačí pročesání asi 1x týdně. Hodí se výhradně pro držení v bytě.

Užití: Společenský pes, zvláště vhodný pro starší osamělé lidi nebo manželské páry. Díky své rychlosti, obratnosti a učenlivosti může vyniknout i při soutěžích miniagility, dogdancingu apod.

Výskyt: Vzhledem k problémům s rozmnožováním stále patří k vzácnějším plemenům.

Možná záměna: S trpasličím špicem, který však je nižší, zavalitější a huňatější, navíc většinou jednobarevný. S dlouhosrstou čivavou, která bývá menší a mívá výrazně méně srsti, zvláště na uších a na ocase.

Výška v kohoutku: okolo 28 cm
Hmotnost: 2 kategorie
a) méně než 2,5 kg pro psy i feny
b) 2,5 kg až 4,5 kg pro psy, 2,5 kg až 5 kg pro feny
Minimální hmotnost je 1,5 kg

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková