Malý hladkosrstý pinč / Trpasličí pinč

Vyšel z tzv. stájových pinčů, podobně jako ostatní pinčové a také knírači. Byli to středně velcí psi užívaných především k chytání krys a k hlídání. K rozlišování jednotlivých forem podle velikosti a kvality srsti začalo docházet až od druhé poloviny 17. století. K oficiálnímu oddělení malého hladkosrstého pinče došlo ovšem až na samém konci 19. století. Tehdy se mu ovšem říkalo "ratlík" nebo "srnčí ratlík" a patřil k nejpopulárnějším plemenům.

Popis: Malý pes, který však jinak svým vzhledem odpovídá střednímu pinčovi. Nemají na něm být patrné známky miniaturizace. Svalnatý, co nejvíce čtvercového formátu a elegantního držení těla. Hlava ve tvaru tupého klínu a relativně silná. Uši vztyčené, klopené, vysoko nasazené, tvaru písmene V, s vnitřními koutky ležícími blízko lící, natočené vpřed směrem ke spánkům. Krk ušlechtile klenutý. Ocas ponechaný přirozeně. Žádoucí je šavlovité nebo srpovité nesení ocasu. Dříve se kupíroval. Srst krátká, lesklá a hustá. Zbarvení buď jednobarevné (jelení červená, červenohnědá až tmavě červenohnědá), nebo černé s pálením - lesklá černá s červenými nebo hnědými znaky. Znaky mají být tak tmavé, bohaté a jasně vyznačené jak jen možno. Znaky jsou nad očima, na spodní straně hrdla, na nadprstích hrudních končetin, na tlapkách, na vnitřní straně pánevních končetin a pod kořenem ocasu. Dva stejnoměrné, jasně oddělené trojúhelníky na hrudi.

Charakteristika: Velmi temperamentní, bystrý a odvážný pes. Je stále ve střehu, na cokoliv podezřelého okamžitě upozorní a k cizím je nedůvěřivý. Reaguje rychle až překotně.

Zvláštní nároky: Potřebuje spíše tlumit než povzbuzovat, zvláště co se hlasových projevů týče. Na péči o srst, na potravu a běžnou péči je nenáročný, nezbytně však vyžaduje důslednou výchovu.

Užití: Tento ve své váhové kategorii univerzální pes je schopen plnit množství nejrozmanitějších úloh: společníka, hlídače, turisty i sportovce. Velmi se hodí pro soutěže miniagility.

Výskyt: Dříve byl mnohem běžnější než dnes, dnes je chován méně často, přesto však ho nelze označit za vzácného.

Možná záměna: S naším národním plemenem, pražským krysaříkem, který je nápadně menší, křehčí a nepůsobí atletickým dojmem.

pes i fena: 4-6 kg, 25-30 cm

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková