Maďarský chrt / Magyar agar

21. září 2010
Kategorie Chrti

Maďarsko se svou rozlehlou pustou jako by bylo geograficky přímo předurčené pro použití chrtů. Však se zde také podobní psi, navazující jak na evropské chrtovité psy římského původu, tak na chrty asijských přistěhovalců, chovali již od 4. - 5. století našeho letopočtu. Od poloviny 19. století zde existuje specializovaný chovatelský klub, plemeno však bylo mezinárodně uznáno až roku 1966.

Popis: Velký vysokonohý hladkosrstý chrt, ani příliš jemný, ani hrubý. Hlava klínovitá, s prostornou mozkovnou a jen málo zašpičatělým čenichem, který je stejně dlouhý jako mozkovna. Oči středně velké, tmavé. Uši středně vysoko nasazené a přiléhající ke krku, ve tvaru růže. Krk středně dlouhý, silný, elegantní. Tělo obdélníkového formátu, výrazně osvalené, hrudník hluboký a poměrně široký, poskytující dostatek prostoru srdci a plícím, břicho mírně vtažené. Hřbet široký, rovný, pevný, velmi dobře osvalený, záď široká a jen mírně spáditá. Končetiny dlouhé, rovné, dobře zaúhlené. Ocas středně vysoko nasazený, sahající k hleznům, zavěšený, při vzrušení se zvedá až do horizontální roviny. Srst krátká, hustá, hladká, v zimě případně s bohatou podsadou. Zbarvení jakékoliv, vyskytující se u chrtů, kromě modrého, modrobílého, hnědého, vlčí šedi, černého s pálením a tříbarevného.

Charakteristika: Rychlý a vytrvalý pes, oproti ostatním hladkosrstým chrtům výrazně otužilejší a nenáročnější. Má poněkud rezervovanou povahu, ke svým lidem je však milý. Neúnavný, vytrvalý, rychlý, otužilý, odolný. Zdrženlivý, ale ne bázlivý. Je ostražitý, má strážní instinkt.

Zvláštní nároky: Potřebuje hodně pohybu a pochopení pro povahové zvláštnosti. Nácvik spolehlivého přivolání je obtížný.

Užití: V Maďarsku prý dodnes používán ke štvanicím na zajíce. I když se dobře uplatní na dostizích, setkáme se tam s ním jen zřídka. Uplatňuje se zvláště na coursingu, na delších tratích. Je dobrým společníkem a hlídačem.

Výskyt: Mimo Maďarsko chován jen ojediněle. Dovezen už byl i k nám.

Možná záměna: S grejhaundem, oproti kterému je menší, má hrubší srst, větší uši a působí méně ušlechtile.

pes: cca 22 - 30 kg, 65 - 70 cm
fena: cca 22 - 30 kg, 62 - 67 cm

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.