Lvíček / Petit Chien Lion

21. září 2010

Lvíček je starobylý. S podobnými malými psy "lvího" střihu se setkáváme už od 14. století na obrazech největších malířů, např. Lucase Cranacha, F. Goyi aj. Vždy byli oblíbenci nejvyšších vrstev. V novověku, s klesajícím významem šlechty, téměř vymizeli. K jejich regeneraci došlo až po 2. světové válce zásluhou belgické chovatelky Bennertové.

Popis: Malý živý psík, díky střihu připomínající lva, robustní a s dobrou kostrou. Hlava krátká, s poměrně širokou lebkou. Oči velké, kulaté, inteligentního výrazu, nesmí být malé, mandlové ani vypouklé. Uši nízko nasazené, středně dlouhé, dobře osrstěné. Tělo krátké, dobrých proporcí, harmonické a pevné. Končetiny rovné a úzké, s malými kulatými tlapkami. Ocas nasazený mírně pod hřbetní linií, nesený elegantně v oblouku nad hřbetem, hřbetu se dotýká pouze chocholka srsti, na konci. Srst poměrně dlouhá, zvlněná, hedvábná. Zbarvení - všechny barvy a jejich kombinace.

Charakteristika: Temperamentní, pohyblivý pes elegantních pohybů, mrštný a rychlý, velmi hravý. Navzdory luxusnímu zjevu je to silné, vytrvalé a odolné zvířátko, milující dlouhé procházky. Velmi oddaný a přizpůsobivý společník. Pozorný a vnímavý, milý a spokojený za každých okolností. Když je potřeba, dokáže být klidný a tichý.

Zvláštní nároky: Srst vyžaduje určitou péči, především asi 3x - 4x za rok střihovou úpravu. Jinak stačí pročesání 2x do týdne.

Užití: Univerzální společenský pes pro všechny věkové kategorie. Může provozovat i agility apod.

Výskyt: Celosvětově patří spíše k vzácnějším plemenům, u nás se jeho chov slibně rozvíjí.

Možná záměna: S trpasličím pudlem, jehož srst však je kudrnatější, má vždy ostříhanou čenichovou partii a kratší ocas.

pes i fena: do 6 kg, 26 - 32 cm

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.