Louisianský leopardí pes / Catahoula Leopard Dog

21. září 2010

Pochází z jihovýchodu USA, z oblasti Catahoula Lake ve státě Louisiana. Při vývoji ho formovalo tamní náročné prostředí plné močálů a bažin. Navazuje pravděpodobně na dovezené španělské dogovité psy, kteří byli ve Spojených státech účelově kříženi s evropskými ovčáky i indiánskými psy, možná i s honiči. Plemeno je sice oficiálně uznáváno v USA, FCI ho však neuznává.

Popis: Pes střední velikosti, krátkosrstý, dobře osvalený, elegantní, ale přesto silný. Hlava poměrně mohutná, líce nápadně vyvinuté, silný čenich. Uši zavěšené, krátké až středně dlouhé, nasazené na úrovni nebo těsně pod úrovní temene hlavy, vnitřním okrajem ucha přiléhající k líci. Oči nejlépe "skleněné", ale mohou být jakékoliv barvy, i různobarevné. Krk delší, svalnatý. Hřbet silný, dobře osvalený, rovný a středně dlouhý. Hrudník hluboký, dosahující pod lokty. Srst krátká až středně dlouhá. Zbarvení tzv. leopardí, modré, šedé, černé, játrové, červené, případně bílé se znaky, které mohou být černé, bílé, tříslové, červené nebo žlutohnědé. Připouští se však i jednobarevné zbarvení.

Charakteristika: Tvrdý, dominantní pes, mimořádně fyzicky disponovaný pro extrémní výkony. Činorodý, pracovitý a velmi vytrvalý. Nezávislý, s obranářskými vlohami a výrazným teritoriálním instinktem. Vůči cizím nepřístupný.

Zvláštní nároky: Musí něco dělat. Hodí se jen pro vybrané lidi, kteří mu budou schopni ustavičně poskytovat psychické podněty spojené s fyzickou aktivitou. Výchova a výcvik musí probíhat s železnou důsledností, majitel musí být schopen prosadit svou autoritu. Vhodnější pro držení mimo město.

Užití: Vyhlášený všestranný pracovní pes amerických farmářů, lovců a dřevorubců. Pracoval se zvířaty (dokázal nahnat i statného býka), pomáhal při lovu (mývalů, veverek, prasat a vysoké zvěře), hlídal a bránil. V našich podmínkách spolehlivý hlídač, který je schopen se uplatnit i jako pes lovecký, sportovní a služební (u policie). Vytrvalý průvodce cyklistů. Výskyt: Ačkoliv FCI není oficiálně uznán, v ČR se vytvořil poměrně velký okruh jeho příznivců. Setkáváme se s ním i na mezinárodních výstavách, kde však nesmí obdržet nejvyšší tituly.

Možná záměna: Ve své typické podobě se "skleněnýma" očima nezaměnitelný.

pes: 55,8 - 66 cm
fena: 50,8 - 60,9 cm

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková