Leonberger

Záměrně vyšlechtěné německé plemeno. Vyvíjel se od poloviny minulého století v důsledku chovatelského záměru městského radního z německého města Leonberg Heinricha Essiga, který chtěl vyšlechtit psa podobajícího se lvu, kterého město má ve znaku- Jako základ byli použiti psi novofoundlandští, svatobernardští a pyrenejští horští. V průběhu obou světových válek ve 20. století počet chovaných leonbergerů velmi poklesl, později se chov podařilo obnovit.

Popis: Velký, silný a mohutný pes lvího vzezření, obdélníkového tělesného rámce. Hlava hluboká, bez vrásek, hrdě vztyčená. Čenich hluboký, nevybíhající do špičky. Uši vysoko nasazené, spadající. Středně velké hnědé oči s typickým dobromyslným výrazem. Končetiny svalnaté, rovné, se silnými kostmi. Hluboký hrudní koš, rovný hřbet, silná bedra. Ocas bohatě osrstěný, vždy zpola spuštěný. Srst středně měkká až hrubá, poměrně dlouhá, těsně přiléhající, souvisle pokrývá tělo. Barva žlutá, připomínající zbarvení lva, červená, červenavě hnědá, také písková (světle žlutá, smetanová) a všechny jejich kombinace, vždy s černou maskou. Černé konce chlupů jsou povoleny, nicméně černá nesmí převládat.

Charakteristika: Velmi klidný, vlídný, dobromyslný pes, s nímž je navzdory velikosti snadné pořízení. I bez výcviku je to dobrý hlídač. Velmi miluje děti a k lidem i ke zvířatům se chová neagresivně. Pes s nadhledem.

Zvláštní nároky: Tento mimořádně velký pes potřebuje hodně kvalitní potravy a dostatečný prostor. Měl by být celoročně ubytován na zahradě.

Užití: Dobře hlídá i rozlehlé pozemky a objekty, výborný společník.

Výskyt: V poslední době u nás stále oblíbenější.

Možná záměna: Vzhledem k typické barvě a dlouhé srsti nepravděpodobná.

pes: cca 60 - 70 kg, 72 - 80 cm
fena: cca 60 - 70 kg, 65 - 75 cm

autor: Martin Smrček