Landseer

Shodný s novofundlandským psem, za jehož barevnou variantu byl velmi dlouho považován. V roce 1960 ho FCI uznala jako švýcarsko-německé plemeno, zřejmě proto, že tam byl tento barevný ráz chován nejčastěji.

Popis: Velký, silný pes harmonických proporcí, výrazně obdélníkového tělesného rámce, na vyšších končetinách než je novofundlandský pes. Hlava široká a masivní, s hlouběji uloženýma mandlovýma očima. Trojúhelníkové středně velké uši se zaoblenou špičkou. Délka trupu se rovná dvěma délkám hlavy. Hluboký, prostorný, výrazně klenutý hrudník. Ocas silný, přesahující mírně hlezenní kloub, bohatě osrstěný přiléhavou srstí, která však netvoří vlajku. V klidu a v postoji je ocas svěšený, s koncem mírně zahnutým nahoru. Srst s výjimkou hlavy dlouhá, hustá a jemná v bílé barvě s černými plotnami. Krk, hruď, břicho, přední nohy od loktů dolů, zadní nohy od kolen dolů a ocas musí být bílé. Hlava je černá.

Charakteristika: Platí o něm totéž co o novofundlandském psu - je důstojný, klidný, vyrovnaný, přátelský k lidem i ke zvířatům. Je si vědom své síly, ale nijak toho nezneužívá.

Zvláštní nároky: Vyžaduje pravidelné kartáčování. Měl by být celoročně umístěn venku. Miluje vodu.

Užití: Původně rybářský, dnes společenský pes, ale i dobrý hlídač a záchranář.

Výskyt: Vždy byl chován méně běžně než novofundlandský pes. U nás patří ke vzácnějším plemenům.

Možná záměna: Záměnu s novofundlandským psem vylučuje černobílé zbarvení. Kromě toho je landseer o něco vyšší a lehčí.

pes: cca 50 kg, 72 - 80 cm
fena: cca 50 kg, 67 - 72 cm

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková