Lakeland teriér

21. září 2010
Kategorie Teriéři

Pochází z jezerní oblasti zvané Lake District v severozápadní Anglii, kde byli jeho předkové po staletí používáni především k lovu lišek. I když má společné kořeny s velšteriérem, jemuž se velmi podobá, vzhledem k uzavřenosti místa jeho vzniku se vyvíjel nezávisle na něm. Později byl zřejmě křížen s foxteriérem a bedlingtonteriérem. Oficiálně uznán byl v Anglii v roce 1931.

Popis: Malý drsnosrstý teriér harmonické tělesné stavby. Hlava ve vyváženém poměru k tělu, čenichová a lebeční partie jsou stejně dlouhé, silné čelisti. Oči tmavé nebo barvy lískového oříšku. Uši malé, tvaru písmene V, dopředu klopené. Krk mírně klenutý, bez laloku. Tělo kompaktní, s úzkým hrudníkem a krátkým, silným hřbetem. Končetiny silné a svalnaté, s malými uzavřenými tlapkami. Ocas vysoko nasazený, vesele vzhůru nesený, nikoli však nad hřbetem ani stočený. Tam, kde to zákon povoluje, se může kupírovat. Srst hustá, drsná. Zbarvení černé s pálením, modré s pálením, červené, pšeničné, červenošedé, játrové, modré nebo černé.

Charakteristika: Sportovně elegantnímu zjevu odpovídá energické a kurážné chování. Je neustále ve střehu. V nezmenšené míře si uchoval loveckou náruživost, ostrost na škodnou, vytrvalost i odolnost.

Zvláštní nároky: Hodí se pro energické, sportovně založené majitele. Srst se 3x - 4x ročně upravuje trimováním, které je poměrně složité a mělo by být svěřeno odborníkovi.

Užití: Lovecký pes - norník, použitelný i na povrchové práce. Dnes je považován spíše za společenského psa.

Výskyt: Málo početné plemeno, stále zůstávající ve stínu velšteriéra. U nás se chová, odchovy však jsou velmi vzácné.

Možná záměna: S velšteriérem, od něhož se liší menší velikostí a větší paletou barev. Černotříslový lakeland mívá méně syté barvy.

pes: 7,7 kg, do 37 cm
fena: 6,8 kg, do 37 cm

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková