Kuňka obecná

5. září 2003
Vědecké zařazení Žáby
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Kuňka obecná, jeden z našich nejohroženějších obojživelníků
0:00
/
0:00

Kuněk u nás žijí dva druhy: kuňka obecná a žlutobřichá. Liší se hlavně zbarvením spodní strany těla - obecná má oranžově mramorované břicho a oranžové barvy je u ní poměrně málo, kuňka žlutobřichá má mramorování žlutavé a žluti je v poměru k černé části břicha víc. Ale jsou to znaky, které mohou klamat. Oba druhy kuněk jsou si tak blízké, že se v přírodě kříží a v některých oblastech se dokonce nacházejí spíš kříženci než čisté druhy.

0:00
/
0:00

Možná, že víc lidí zná hlas kuňky spíš než její vzhled. Je to malá žabička, která dorůstá velikosti tří, maximálně pěti centimetrů. Je nenápadně šedavě, tmavě zbarvená se zelenými skvrnami, ve vodě žije celoročně, takže její hlas můžete slyšet v létě až do podzimu. Na zimu se dostává ven z vody na suchou zem.

Svolávací hlas, který slýcháme nejvíc na jaře a kterým svolává k rozmnožování, je zároveň hlasem teritoriálním. Samec jím ochraňuje své teritorium. Když se ozývá, splývá po hladině a vyčnívají mu jenom nos a oči, které jsou vypouklé, a normální člověk ho ve vodě přehlédne. Nejčastěji žabičku najdeme tehdy, když se na jaře dostane například do nějaké koleje, která je zaplněná vodou a ve které potom pár kuněk plave.

Kuňka má zvláštní pasivní ochranu, takový reflex, že když se blíží nebezpečí, tak se dokáže zvláštním mrštným pohybem obrátit na záda a ukázat predátorovi své bříško. Právě ta rychlost a změna barvy většinu predátorů odradí od útoku.

Základní údaje

Kuňka obecná (Bombina bombina) dosahuje velikosti až 5 cm; pro charakteristické červené skvrny na břiše bývá nazývána také kuňka ohnivá. Oproti příbuzné kuňce žlutobřiché, která žije spíše ve vyšších polohách, je rozšířena v nížinách; oba druhy se však často kříží. Potrava živočišná - hmyz, červi, pavouci a podobně. Období rozmnožování od května do července. Samičky postupně kladou do vody v malých shlucích nebo jednotlivě až několik set vajíček, z nichž každé měří i s rosolovitým obalem asi 8 mm v průměru. Pulci dorostou do podzimu délky 5 cm, po proměně ovšem žabky měří jen necelé 2 cm. Je chráněna jako ohrožený druh.