Kooikerhondje / Holandský kachní pes

21. září 2010

Podobní ptačí psi, jejichž hlavním úkolem bývalo nahánět kachny lovcům do klecí nebo do sítí, byli v Holandsku chováni již od 17. století. Kachny prý lákali máváním svého na konci bílého ocasu a potom je naháněli k lovcům do připravených pastí. Za 2. světové války plemeno téměř vyhynulo, po válce se chov znovu obtížně budoval. K mezinárodnímu uznání došlo až v roce 1971.

Popis: Harmonicky stavěný menší dlouhosrstý španěl zářivých barev, téměř kvadratické tělesné stavby, s vysoko nesenou hlavou. Hlava poměrně široká, mírně klenutá. Stop patrný, ale nepříliš výrazný. Čenich není z bočního pohledu příliš hluboký. Oči mandlové, tmavohnědé, bystrého pohledu. Uši svěšené, středně velké, nasazené těsně nad linií, která spojuje konec nosu s okem. Nesmí být bílé. Srst na nich tvoří praporce, v ideálním případě mají černé zakončení.
Krk rovný a silně osvalený. Hřbet pevný. Hrudník hluboký. Ocas nesený v linii hřbetu nebo mírně nad ní, nikdy zatočený. S vlajkou a bílým koncem. Pohyb harmonický a pružný.
Srst středně dlouhá, rovná nebo mírně zvlněná, nikdy kudrnatá nebo odstávající. Není příliš jemná, proto se snadno udržuje. Zbarvení s převahou bílé, s červenooranžovými plotnami na bílém základu jsou jasně ohraničené, bílá převládá. Přednost se dává bílé lysince.

Charakteristika: Sportovně založený, pohyblivý, veselý pes, společenský, něžný a bystrý. Není hlučný, ale přitom dostatečně ostražitý. Zcela neagresivní. Mimořádně závislý na "svých lidech", k cizím nevšímavý, někdy až plachý. Inteligentní, učenlivý, při učení až horlivý. Odolný vůči chladu a vlhkosti, vytrvalý. Miluje pohyb venku za každého počasí.

Zvláštní nároky: Naprosto nesnáší tvrdý přístup, musí se na něj výhradně po dobrém. Je velmi aktivní. Nedostatek činnosti a nuda v něm mohou vyvolat hyperaktivitu, ničení předmětů a celkovou nevyrovnanost až labilitu. Srst nevyžaduje příliš péče, jen občasné kartáčování.

Užití: Původně "ptačí pes", specialista na lov kachen. Jeho využití však bylo všestrannější: v minulosti sloužil k hlídání domů i k hubení domácích hlodavců. Dnes se stále častěji chová jako sportovně založený společník.

Výskyt: V Holandsku v poslední době čím dál oblíbenější. Chován je i ve většině ostatních evropských zemí. Nedávno byl dovezen i k nám, v roce 2008 se uskutečnil první vrh.

Možná záměna: Vzhledem k barvě snad s velššpringršpanělem, je však menší, má špičatější čenich a kratší uši.

pes i fena: 35 - 40 cm

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková