Kolie dlouhosrstá / Skotský ovčák

Původní evropský ovčák. Pojmenování získal nejspíše po starém ovčím plemeni "colley", chovaném od 18. století ve Skotsku. K jejímu většímu rozšíření došlo až poté, co si ji oblíbila britská královna Viktorie. Je pravděpodobné, že pro celkové zušlechtění typu došlo k přikřížení barzoje.

Popis: Velmi atraktivní středně velký pes obdélníkového formátu, dokonale vyvážený, s mimořádně bohatou srstí. Hlava ve tvaru tupého klínu, nesmí být hluboká. Oči středně velké, mandlového tvaru, psu dodávají půvabný výraz. Uši malé, polovztyčené, jejich vrchní třetina je překlopená dolů. Ocas dlouhý a bohatě osrstěný. V klidu nesen zavěšený a na konci zahnutý, při vzrušení se může zdvihnout nejvýše do linie hřbetu. Srst velmi dlouhá a hustá, na omak drsná, v obličeji a uvnitř uší krátká. Zbarvení: sobolí s bílou (od zlaté po syt mahagonovou a sobolí), trikolor a blue merle (stříbřitá modrá s černými skvrnami nebo s černě mramorovanou kresbou. Syté tříslové znaky jsou žádoucí, ale jejich nepřítomnost se nepenalizuje).

Charakteristika: Vznešený a elegantní pes působící důstojným dojmem. Ve vztahu k cizím je spíše zdrženlivý. Svému pánovi a jeho rodině je stoprocentně věrný a oddaný, ve vztahu k dětem spolehlivý. Citlivý, poslušný pes s velkou snahou zalíbit se.

Užití: Původně ovčák, dnes společník a průvodce.

Zvláštní nároky: Povaha kolie je velmi citlivá, proto je nutno volit jemný přístup (který však nevylučuje důslednost), bez náznaků hrubosti. Kolie je poměrně náročná na péči o srst. Je nutno ji pravidelně kartáčovat, zvláště v době línání. Lze ji držet i v bytě (i když celodenní pobyt venku prospívá její srsti víc).

Výskyt: Ve 40. a 50. letech patřila pod vlivem filmů o Lassii k módním plemenům. Dnes je spíše na ústupu ze slávy. U nás patří k tradičním, dnes však je chována mnohem méně než dřív.

Možná záměna: Nepřichází v úvahu. Podobná šeltie je více než dvakrát menší.
Pozn. Kromě dlouhosrsté kolie existuje ještě jako samostatně uznané plemeno i krátkosrstá kolie, která se u nás v poslední době šíří.

pes: 56-61 cm
fena: 51-56 cm

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková