Knírač střední

I když dnes jsou knírači podle velikosti rozděleni do tří samostatných plemen s vlastními standardy, předky mají společné zároveň s pinči. Byli jimi středně velcí, většinou hrubosrstí, málo elegantní selští psi. Chovali se převážně v jižním Německu, ale vlastně i v dalších středoevropských zemích, včetně naší (kde se jim říkalo stájoví pinčové), jako univerzální pomocníci ve stájích, při hubení obtížných hlodavců i hlídání příbytků, jako doprovod formanů. K definování plemene a následnému vydělení velikostních rázů do samostatné podoby docházelo od 80. let 19. století.

Popis: Hrubosrstý kompaktní podsaditý pes čtvercového formátu. Hlava silná a protáhlá, opticky ji zvětšuje vous, který vytváří dojem hranatosti. Uši jsou vysoko nasazené, překlopené dopředu ve tvaru písmene (dříve obvyklé kupírování uší je dnes u nás zákonem zakázáno). Hřbet krátký, mírně spáditý, s lehce zaoblenou zádí. Ocas vysoko nasazený a zkrácený asi na tři obratle. Srst drátovitá, drsná a hustá, s typickým vousem a výrazným obočím. Zbarvení: černé či pepř a sůl..

Charakteristika: Velmi temperamentní, bystrý a pozorný pes. Velcí knírači jsou klidnější a rozvážnější, malí zase o poznání živější a uštěkanější. Mimořádně inteligentní, učenliví, nebojácní psi sportovní postavy i ducha. Pohybují se rádi a hodně, potřebují někde vybít svůj temperament. Většinou se ve výborné kondici dožívají vysokého věku.

Zvláštní nároky: Knírači jsou psi nenároční na ubytování (v bytě i celoročně venku) i na běžnou péči. Je nutno je však třikrát až čtyřikrát za rok otrimovat, protože bez úpravy srsti rychle ztrácejí svou eleganci a krásu. Všichni knírači potřebují důslednou výchovu a výcvik od útlého mládí, protože jinak při jejich temperamentu mohou nastat problémy (s přivoláním, konflikty s jinými psy apod.). Učí se však ochotně a rádi a malý ráz dobře zvládne i začátečník.

Užití: Všichni knírači jsou u nás považováni za služební psy. Mohou skládat i nejvyšší zkoušky z výkonu a zúčastňovat se všech soutěží. Malý knírač bývá doporučován jako nejlepší pes pro mladé, začínající sportovní kynology. Právě výcvik tohoto rázu je u nás velmi rozšířen, existují speciální cvičiště a také soutěže a zkoušky jen pro malé knírače. Střední knírači bývají mimořádně temperamentní, přesto je lze doporučit sportovně založeným lidem i jako výborné společníky. Všichni knírači jsou dobrými hlídači.

Výskyt: Knírači jsou velmi oblíbeným a často chovaným plemenem. U nás je nejběžnější knírač malý, pak následuje střední a nakonec velký.

Možná záměna: Střední knírač je nezaměnitelné plemeno psa.

pes i fena: 14 - 20 kg, 45 - 50 cm

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková