Knírač malý

Malý knírač má společný původ nejen s ostatními knírači, ale i s pinči a krysaříky, podobně jako ostatní se vyvinul z někdejších stájových pinčů, malých a středně velkých vesnických psů jejichž úkolem bylo dávit potkany ve stájích a chlévech, hlídat a doprovázet svého pána na cestách s povozem. Malý knírač se začal formovat na přelomu 19. a 20. století, kdy byli za tímto účelem vybírání psi menší velikosti, možná došlo i k přikřížení opičího pinče a dalších plemen.

Popis: Malý knírač má podle standardu představovat zmenšený dokonalý obraz knírače, bez nedostatků provázejících trpasličí vzhled. Je to malý hrubosrstý kompaktní pes kvadratické stavby těla. Hlava silná a protáhlá, opticky ji zvětšuje vous, který zvyšuje pravoúhlé tvary. Uši jsou vysoko nasazené, překlopené dopředu ve tvaru písmene V, vnitřními okraji přiléhající k lícím. Ušlechtile klenutý krk. Hřbet krátký, mírně spáditý, s lehce zaoblenou zádí. Ocas se dříve krátil, nyní se ponechává přirozeně, žádoucí je šavlovité nebo srpovité nesení ocasu. Srst drátovitá, drsná a hustá, s typickým vousem a huňatým obočím. Zbarvení čistě černé s černou podsadou, pepř a sůl, černo-stříbřité nebo vzácněji čistě bílé s bílou podsadou.

Charakteristika: Bystrý, živý, energický pes rychlých reakcí, s nízkým prahem dráždivosti, kterému nic neujde a na vše podezřelé upozorňuje pronikavým štěkotem. K cizím je přirozeně nedůvěřivý, má přirozené dispozice ke hlídání. Inteligentní a nebojácný. Velmi učenlivý, se skvělým čichem, schopný překvapivých výkonů. Vitální a nenáročný.

Zvláštní nároky: Srst je nutno nechat několikrát do roka odborně otrimovat. Srst se nesmí stříhat, došlo by k jejímu nežádoucímu změknutí! Ve všech ostatních ohledech je malý knírač nenáročný a přizpůsobivý. Může velmi dobře žít i v bytě, jeho hlasitost lze utlumit výchovou. Je však činorodý a je třeba ho dostatečně zabavit.

Užití: Snad jediné malé plemeno, které je schopno se téměř plnohodnotně uplatnit ve sportovní kynologii. Proto bývá doporučován jako nejlepší pes pro mladé, začínající kynology. Konají se i speciální soutěže jen pro malé knírače. Dobře se uplatní i při psích sportech. Jeho čichových schopností často využívají celníci. Kromě toho může být malý knírač, pokud se mu dostane správné výchovy, i dobrým rodinným a společenským psem.

Výskyt: Dlouhodobě u nás patří k nejoblíbenějším a nejčastěji chovaným plemenům.

Možná záměna: Malého knírače v černé barvě, který by navíc nebyl upraven, by snad bylo možno zaměnit s velmi vzácným opičím pinčem. Ten však má výrazně zkrácenou čenichovou partii.

pes i fena: 30 - 35 cm, zhruba 4 až 8 kg.

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková