King Charles španěl

21. září 2010

Blízký příbuzný kavalíra King Charles španěla, který byl v 19. století "přešlechtěn" do podoby malého pokojového psíka s extrémně zkrácenou čenichovou partií. Počátkem našeho století pak dochází k regeneračnímu chovu s cílem získat opět sportovního psa. Výsledkem je dnešní "kavalír", který se sice více podobá původnímu typu, ale paradoxně je přesto vývojově mladší, odvozený od "kinga".

Popis: Malý podsaditý a kompaktní psík s delší srstí. Hlava poměrně velká, s klenutou lebkou, velmi krátkou čenichovou partií a výrazným stopem. Oči velké a tmavé, uložené daleko od sebe. Uši nízko nasazené, zavěšené, přiléhající k lícím, velmi dlouhé a bohatě osrstěné. Krk středně dlouhý, klenutý, s hrdě nesenou hlavou. Končetiny kratší a rovné, s kulatými kočičími tlapkami. Tělo s širokým a hlubokým hrudníkem, krátkým a rovným hřbetem. Ocas nikdy není nesený nad hřbetní linii, bohatě osrstěný. V zemích, kde to je povoleno, se kupíruje. Srst dlouhá, hedvábná, rovná, případně lehce zvlněná, nikdy však kudrnatá. Zbarvení: černo-tříslové (black and tan), červené (ruby), bílo-kaštanové (blenheim) a trojbarevné (trikolor).

Charakteristika: Velmi přátelský, milý a přizpůsobivý, mírumilovný a něžný psík. Méně sportovní než kavalír. Inteligentní, chápavý a tvárný.

Zvláštní nároky: Péče o srst sice není příliš náročná, ale pravidelné pročesávání je nezbytné. Stačí mu kratší procházky. Vhodný pouze pro držení v bytě.

Užití: Ryze společenský pes, ideální do měst i pro starší lidi.

Výskyt: Mnohem vzácnější než "kavalír", u nás se s ním setkáváme spíše výjimečně.

Možná záměna: S kavalírem, který je větší, sportovnější a má delší čenich. S japonským činem, jenž je menší, křehký a pouze černo či hnědobílý.

pes i fena: 3,6 - 6,3 kg cca 25 - 27 cm

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.