Kerry blue teriér

21. září 2010
Kategorie Teriéři

Vzdálený původ společný s ostatními irskými teriéry. Původně používaný především jako lovecký pes, krysař a všestranný selský pes. K vydělování stříbřitě modrých psů s měkkou srstí začalo docházet v hrabství Kerry od konce 80. let 19. století. Ve výstavním kruhu se tento modrý teriér objevil poprvé v roce 1913 a záhy se stal maskotem irských patriotů.

Popis: Středně velký, dobře stavěný, elegantní a proporcionální pes. Hlava odpovídající tělu, bohatě osrstěná. Oči tmavé nebo oříškově hnědé, uši menší, ve tvaru písmene V, klopené dopředu nebo po stranách hlavy. Hřbet středně dlouhý, rovný, hrudník hluboký a středně široký. Ocas Tenký, dobře nasazený, nesený vzhůru a vesele. Srst bohatá, měkká a vlnitá. Zbarvení: modré v různých odstínech (jen mladí psi do 18 měsíců mohou být černí).

Charakteristika: Pravý teriér se vším všudy - temperamentní, energický, pozorný, přirozeně ostrý. Jeho reakce jsou rychlé až překotné, povaha poněkud tvrdohlavá. K rodině je však láskyplný a pánovi bezmezně oddaný.

Zvláštní nároky: Výchova není snadná a vyžaduje důslednost, ale i pevné nervy. Často vyhledává potyčky s jinými psy. Hodí se pro lidi s podobnou povahou, jakou má sám, tedy energické a rázné. Srst se několikrát do roka upravuje stříháním. Úpravu je nutno svěřit odborníkovi.

Užití: Původně se používal se k těžké práci při lovu vyder a k lovu jezevců v norách. Dobrý hlídací pes a věrný společník.

Výskyt: Jeho chov má u nás svou tradici, dnes se s ním však už setkáváme jen výjimečně.

Možná záměna: Vzhledem k ojedinělé modré barvě nepravděpodobná.

pes: 15 - 18 kg, 45,5 - 49,5 cm
fena: o něco méně, 44,5 - 48 cm

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková