Kernteriér

21. září 2010
Kategorie Teriéři

Nízkonohých teriérů ze Skotska existuje hned několik, kernteriér se z nich jak vzhledem, tak povahou asi nejvíce blíží původnímu typu starého skotského teriéra. Ten existoval ještě na konci 19. století a vznikl z něj oblíbený vethajlendský teriér nebo skotský teriér. Přesto byl paradoxně za samostatné plemeno uznán nejpozději, až v roce 1920.

Popis: Malý, ale kompaktní a silný hrubosrstý teriér přirozeného vzhledu. Má menší, avšak k tělu úměrnou hlavu s výrazným stopem. Velmi silné čelisti. Oči středně velké, mírně vpadlé, oříškově hnědé barvy. Zdobí je huňaté obočí. Uši malé, špičaté, vztyčené, nejsou nasazené příliš blízko u sebe. Hřbet rovný, středně dlouhý. Končetiny středně dlouhé. Ocas kratší, úměrný k tělu, často nesený vzhůru, ale nikdy přetočený přes hřbet. Vydatný pohyb. Srst s hustou podsadou a tvrdou krycí srstí, dobře chránící před nepřízní počasí. Zbarvení krémová, pšeničné, červené, šedé nebo téměř černé, případně s žíháním. Typické tmavé znaky na uších a čenichu.

Charakteristika: Živý, hravý, energický, ostražitý, ale přesto vyrovnanější a méně vznětlivý než většina teriérů. Většinou nevyhledává konflikty, není agresivní a je přístupnější výchově., i když ani jemu není cizí jistá svéhlavost. Nebývá uštěkaný.

Zvláštní nároky: Několikrát do roka (cca každé 4 - 5 měsíců) je zapotřebí srst upravit trimováním, přičemž se však nesmí narušit žádoucí přírodní vzhled psa. Jako všichni teriéři vyžaduje mnoho pozornosti, her, pohybu atd. V lese může naplno propuknout jeho stále přítomný lovecký pud, zvláště pokud nebylo pečlivě nacvičeno přivolání.

Užití: Původně lovecký pes, užívaný zvláště na "škodnou", tedy lišky a jezevce, kuny) a také k hubení hlodavců. Zábavný a skladný rodinný společník, vhodný zvláště pro lidi, kteří rádi chodí do přírody.

Výskyt: U nás v současnosti patří k běžně chovaným, oblíbeným teriérům.

Možná záměna: S norvičským teriérem, který však je výrazně menší a srst jim méně odstává od těla (což je ovšem způsobeno především úpravou).

pes i fena: 28 - 31 cm, hmotnost 6 - 7,5 kg

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková