Kavalír King Charles španěl

21. září 2010

Původně lovecký pes, příbuzný loveckých španělů. V minulosti oblíbený společník korunovaných hlav (jméno získal po anglickém králi Karlovi I., jenž vládl v 1. polovině 17. století). Standard byl vydán roku 1928.

Popis: Menší, harmonicky stavěný pes s delší srstí a něžným výrazem. Hlava mezi ušima téměř plochá, s mělkým stopem a čenichem dlouhým asi 3,8 cm. Oči velké, tmavé, kulaté, nevystupující. Uši dlouhé, vysoko nasazené, pokryté dlouhou srstí. Krk středně dlouhý, lehce klenutý. Tělo s rovným hřbetem a středně hlubokým, prostorným hrudníkem. Končetiny rovné, pevné, se středně silnými kostmi, zezadu bohatě osrstěné. Ocas dobře nasazený, délkou odpovídající délce těla, vesele nesený, nikdy přetočený přes záď. Srst dlouhá, hedvábná, nezkadeřená, nejvýše jemně zvlněná. Zbarvení: černo-tříslové (black and tan), červené (ruby), bílo-kaštanové (blenheim) a trojbarevné (trikolor).

Charakteristika: Aktivní, veselý sportovní pejsek, přiměřeně temperamentní. Naprosto nekonfliktní, přátelský a snášenlivý, neboť byl v minulosti většinou držen ve smečkách. Přizpůsobí se každému prostředí a každé situaci. Má poddajnou povahu a snadno se vychovává a cvičí.

Zvláštní nároky: Těmto nenáročným psům postačí občasné pročesání srsti a denně alespoň hodinová procházka.

Užití: Společenské plemeno schopné účastnit se kynologických sportů.

Výskyt: Všeobecně oblíbené a rozšířené plemeno. I u nás patří k nejpopulárnějším společenským psům.

Možná záměna: S King Charles španělem, jenž je menší a má výrazně zkrácenou čenichovou partii. S japonským činem, který je výrazně menší, jemnější a rovněž má krátký nos.

pes: 5,4 - 8 kg, cca 30 cm
fena: 5,5 - 8 kg, cca 30 cm

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková