Katalánský ovčák

(Gos d'Atura Catala / Perro de Pastor Catalan) Pochází ze severního Španělska, z katalánské části Pyrenejí, později se rozšířil do celé pastevecké oblasti Katalánska od Pyrenejí až k pobřeží. Svým typem navazuje na staré ovčácké psy asijského původu. Jeho vzhled nebyl poznamenán dalšími kříženími, takže dodnes působí starobyle rustikálně. To platí ve zvýšené míře také o dnes velmi vzácné drsnosrsté formě s kratší srstí (Gos d'Atura cerda).

Popis: Středně velký pes s nápadnou delší srstí. Mírně obdélníkového formátu. Hlava silná, ale nikoliv těžká, hranatá. Uši vysoko nasazené, trojúhelníkového tvaru, jemné, špičaté, těsně přiléhající k hlavě, porostlé dlouhou hedvábnou srstí, s třásněmi na koncích. Krk mohutný, silný, osvalený, spíše krátký, ale v dobrém poměru k tělu tak, aby byl pohyblivý. Tělo poněkud prodlouženého formátu, silné, svalnaté. Hřbet rovný, s mírně vyvýšenou zádí. Ocas spíše nízko nasazený, může být dlouhý a přesahovat hlezna, nebo i kratší než 10 cm. Existují také bezocasí jedinci a u pracovně využívaných psů je povoleno kupírování ocasu. Pohyb pružný, typický pro ovčáky. Srst dlouhá, hladce přiléhající nebo velmi lehce zvlněná, drsná s bohatou podsadou po celé zadní třetině těla. Na hlavě jsou patrné vous a knír, čupřina a výrazné obočí, které však nebrání volnému výhledu psa. Barva srsti je tvořena směsí srsti různých odstínů: žluté, hnědé, víceméně načervenalé, šedé, černé a bílé. Základní výsledné barvy jsou plavá písková a šedá.

Charakteristika: Skromný, přírodní, robustní "pes do nepohody". Přiměřeně silný, vytrvalý, pracovitý, odvážný. K cizím spíše nedůvěřivý, ne však agresivní. Vzhledem k minulosti ovčáckého psa skvěle vychází s domácími zvířaty.

Zvláštní nároky: Potřebuje především přiměřené zaměstnání, velmi rád pobývá venku a miluje volný pohyb. Rád se učí, výcvik však musí být pestrý a motivující. Péče o srst je na to, že se jedná o dlouhosrstého psa, poměrně snadná a nemusí být intenzivní. Příliš časté česání by narušilo žádaný přírodní vzhled. Nutné je jen vybírat po každé procházce ze srsti nečistoty. Na potravu i ubytování velmi nenáročný.

Užití: Jeho původním úkolem bylo pomáhat při práci u stád ovcí, ale také dobytka a koní. Dodnes si podržel přirozené ovčácké vlohy, které má možnost ve své vlasti předvádět na soutěžích, ale i u farmářů. Vždy byl velmi dobrým, ostražitým hlídačem. Vzhledem k ochotě spolupracovat s člověkem ho lze využívat v celé řadě oblastí od sportu přes práci u policie a u armády až po ostrahu a ochranu.

Výskyt: Mimo svou vlast poměrně vzácný. U nás však je pravidelně odchováván.

Možná záměna: S blízce příbuzným pyrenejským ovčákem. Katalánský ovčák však je větší, robustnější, má větší vous a hranatou hlavu.

pes: 47 - 55 cm
fena: 45 - 53 cm

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková