Kanárský podengo / Podenco canario

21. září 2010

Původní plemeno pocházející z Kanárských ostrovů. Setkat se s ním lze na všech ostrovech, zvláště ale na těch největších, Gran Canarii a Tenerife. Je blízkým příbuzným faraonského psa i sicilského a ibizského podenga. Jedná o jeden z nejstarších existujících typů psů, což dokazují nálezy vyobrazení v hrobkách faraonů a nálezy vystavené v Louvru či Britském muzeu. Na Kanárské ostrovy se zřejmě dostal kdysi dávno s Féničany, Řeky, Kartaginci a Egypťany.

Popis: Elegantní hladkosrstý pes střední velikosti, štíhlý, lehký a velmi odolný, delších linií. Typické je výrazně, zvnějšku patrné osvalení. Mírně obdélníkový tělesný rámec. Dlouhá, výrazná hlava tvaru protaženého komolého kužele. Čenich delší než mozkovna. Oči šikmo posazené, malé, mandlového tvaru, tmavě jantarové barvy. Uši poměrně velké, v afektu vztyčené. V klidu směřují dozadu, u základny široké, na konci špičaté. Krk dobře osvalený, rovný, s hladkou kůží, bez laloku, ohebný a zaoblený. Hřbet silný, osvalení dobře vyvinuté, přizpůsobený běhu a lovu. Hrudník dobře vyvinutý, ale nedosahuje až kloktům. Břicho vtažené, ale ne tak moc jako u chrtů. Ocas srpovitý, nízko nasazený, v prodloužení zádě, dosahuje pod hlezno. Končetiny kolmé, rovné a paralelní. Pohyb svižný, prostorný a velmi lehký klus. Zbarvení nejlépe červené a bílé, červená může být více či méně intenzivní, od oranžové k tmavě červené (mahagonové). Také kombinace těchto barev.

Charakteristika: Poněkud odtažitě působící, impozantní pes. Odvážný, chladnokrevný, aktivní, dynamický, neunavitelný. Velmi oddaný pánovi. K cizím rezervovaný a nepřístupný.

Zvláštní nároky: Pes, který loví nejen čichem, ale také "očima a ušima". Protože má velmi silně vyvinuté lovecké pudy, bez rizika ho v krajině s frekventovanou dopravou prakticky nelze pustit z vodítka. Výchově přístupný jen omezeně. Má rád teplo.

Užití: Byl a na Kanárech dodnes je užíván k lovu králíků v členitém terénu. Nevadí mu vysoké teploty a je schopen neúnavně lovit od rána do večera. Díky svému čichu a sluchu dokáže nalézt králíky i na dně úzkých strží, v puklinách ve zdech, ve škvírách mezi lávovými proudy a v trnitých keřích. V průběhu lovu neštěká. K využití v roli společenského psa dochází jen zcela výjimečně.

Výskyt: Vzácný. Na Kanárských ostrovech je venkovany zčásti chován stále ještě nečistokrevně. V Evropě se s ním setkáváme jen zcela ojediněle.

Možná záměna: Podobá se ibizskému podengovi, je však výrazně menší.

pes: 55 - 64 cm
fena: 53 - 60 cm

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.