Jezevčík drsnosrstý

21. září 2010
Kategorie Jezevčíci

Důkazy o existenci krátkonohých loveckých psů - jamníků, užívaných k práci pod zemí, máme už ze středověku. Z brakýřů byli postupně vyšlechtěni psi vhodní zejména pro lov pod zemí. Coby samostatné moderní plemeno se jezevčík formoval v 19. století, roku 1879 byl Německu vydán první standard a záhy se plemeno rozšířilo po celém světě.

Popis: Menší nízkonohý pes s dlouhým hřbetem a kompaktní stavbou těla. Hlava protáhlá, bez výraznějšího stopu se zužující směrem k nosu. Čenich dlouhý, dostatečně široký a silný. Oči středně velké, oválné, uložené po stranách hlavy. Uši vysoko, ale ne příliš vepředu nasazené, přiměřeně velké, předním okrajem přiléhající k lícím. Končetiny krátké, svalnaté a silné, zápěstní klouby jsou vůči sobě postavené poněkud blíže u sebe než klouby ramenní. Tělo s dlouhým rovným hřbetem, výrazným kohoutkem, oválným hrudníkem a mírně vtaženým břichem. Ocas poměrně silný, 18 - 20 cm dlouhý, nesený na úrovni hřbetu, mírně zakřivený.
Rozlišujeme více typů zbarvení:
- jednobarevné: červené, červenožluté, žluté, všechny odstíny s černou příměsí nebo bez ní. Přednost je třeba dát čisté barvě a červenou je třeba posuzovat jako hodnotnější než červenožlutou nebo žlutou
- dvoubarevné: černé nebo hnědé, obě s rezavohnědými nebo žlutými odznaky (pálením) nad očima, po stranách mordy a dolního pysku, na vnitřním okraji slechů, na prsou, na vnitřních a zadních stranách běhů, na tlapách, kolem řitního otvoru a odtud asi do třetiny až poloviny spodní strany ocasu.
- skvrnité (žíhané, tygrované) - základní je tmavá barva (černá, červená nebo šedá). Žádoucí jsou nepravidelné šedé ale také béžové skvrny (nežádoucí jsou velké plotny). Drsnosrstý ráz navíc často mívá barvu divočáka nebo suchého listí. Srst hustá, drsná, drátovitá srst, na bradě vous.

Charakteristika: Příslovečně svéhlavý, přitom však velmi bystrý, inteligentní a chápavý pes. Je velmi samostatný, nerad se podřizuje. Překvapivě pohyblivý, rychlý a vytrvalý.

Zvláštní nároky: Vyžaduje velmi důsledné vedení a dostatek pohybu, protože má sklon k přibírání na váze. Poměrně časté problémy s páteří ("obrna jezevčíků").

Užití: Původně norník, dnes jedno z nejvšestrannějších a nejrozšířenějších lovecky upotřebitelných plemen. Častěji však je chován jako společník.

Možná záměna: Nepravděpodobná.

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková