Jagdteriér / německý lovecký teriér

21. září 2010
Kategorie Teriéři

Ve dvacátých letech 20. století se skupina německých chovatelů rozhodla vytvořit původního evropského teriéra s vynikajícími pracovními předpoklady i a prakticky využitelného. Na lovecké vlastnosti byl kladen zásadní důraz, větší, než na exteriér. Jako výchozí materiál byli použiti netypičtí černo-červení foxteriéři, kteří byli dále kříženi s dalšími typy teriérů včetně staroanglického teriéra a zřejmě i s manchesterským teriérem. Záměr se zdařil a jagdteriér byl v roce 1933 mezinárodně uznán za samostatné plemeno.

Popis: Malý drsnosrstý kompaktní lovecky pes dobrých proporcí, u něhož je vše podřízeno lovecké upotřebitelnosti. Hlava protáhlá do klínu, ale ne špičatá, se silnými čelistmi. Oči tmavé, malé, oválné, hluboko uložené. Uši klopené, ve tvaru písmene V, vysoko nasazené. Krk silný, nepříliš dlouhý. Tělo s hlubokým hrudníkem, rovným, silným, spíše delším hřbetem a mohutně osvalenou zádí. Končetiny rovné, dobře osvalené, silných kostí. Pohyb prostorný, se silným posunem. Ocas se původně kupíroval o třetinu. Dnes, kdy je v zemi původu i v dalších zemích kupírování zakázáno, se ponechává přirozený a má být nesen vodorovně nebo mírně zahnutý. Srst buď drsná, nebo hladká, vždy však hustá a odolná. Zbarvení nejčastěji černé, ale také tmavohnědé nebo černošedě melírované vždy s červenožlutými, ostře ohraničenými, čistými odznaky na obočí, tlamě a hrudi, na bězích a kolem řitního otvoru.

Charakteristika: Všestranný výkonný lovecký pes, tvrdý, hlasitý na stopě a ochotný i k práci ve vodě, s výraznými loveckými instinkty, velmi učenlivý. Temperamentní pes vynikající mimořádnou ostrostí a nedůvěřivostí vůči cizím. Pracovitý, neúnavný, na údržbu nenáročný, avšak samostatný a tvrdohlavý.

Zvláštní nároky: Vyžaduje znalé autoritativní vedení, vhodný pro zkušené aktivní myslivce. Potřebuje pracovat. Jako rodinný pes není příliš vhodný. Srst se neupravuje.

Užití: Všestranně použitelný lovecky upotřebitelný pes vhodný zejména k norování a jako slídič. Může se pyšnit univerzálními schopnostmi - je schopen hlasitého slídění na povrchu, zvládá vodní práce, aportování, dokáže vypracovat pobarvenou stopu.

Výskyt: Mezi našimi aktivními myslivci je stále velmi oblíbený.

Možná záměna: S velšteriérem, od něhož se na první pohled liší především výrazně kratší srstí, která se netrimuje ani jinak neupravuje.

pes: 9 - 10 kg, 33 - 40 cm
fena: 7,5 - 8,5 kg, 33 - 40 cm

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková