Italský spinone

21. září 2010
Kategorie Ohaři

Patří ke grifonům, hrubosrstým ohařům, jeho blízkým příbuzným je i český fousek. Existují důkazy o tom, že italská šlechta lovila s podobnými psy již ve středověku. Nejznámějším zobrazením je freska od Andrea Mantegna ve vévodském paláci v Mantově, která je datována do 15. století. Do současné podoby byl vyšlechtěn v Piemontu a Lombardii ve 2. polovině 19. století. První standard je z roku 1887.

Popis: Větší a statný, výrazně robustní, přitom však harmonicky stavěný hrubosrstý ohař téměř kvadratického rámce. Hlava s výrazným týlním hrbolem a s masivním čenichem a mírně převislými pysky. Oči velké, zakulacené, s výrazným obočím. Uši svislé, trojúhelníkové, u nasazení širší, dole zaoblené. Krk středně dlouhý, mohutný a svalnatý. Tělo takřka čtvercového formátu, s prostorným, klenutým a hlubokým hrudníkem, pevným a rovným hřbetem a mírně vtaženým břichem. Končetiny rovné, rovnoběžné a svalnaté, s kartáčovitou srstí na zadní straně. Ocas nasazen jako pokračování zádě, silný, dříve se krátil na 15 - 25 cm, dnes už jen tam, kde to je povoleno. Srst tvrdá, hrubá, uzavřená, bez podsady, na tvářích tvoří vous. Zbarvení čistě bílé, bílé s oranžovými plotnami, bílé stříkané oranžovou, bílé s hnědými plotnami, stříkané, hnědý bělouš; žádoucí odstín hnědé je odstín "mnišské kutny".

Charakteristika: Velmi dobromyslný, klidný a trpělivý pes s vzezřením bručouna, přesto však veselý a hravý. Je velmi inteligentní a ochotně se učí. Vyniká neúnavností a má vynikající lovecké vlastnosti.

Zvláštní nároky: Hodí se spíše na vesnici než do města. Potřebuje kolem sebe hodně prostoru.

Užití: Všestranný ohař, vhodný pro těžko prostupné terény a studenou vodu. Typický pro jeho práci je nádherný prostorný klus; od přírody je také výborným aportérem. Milý společník.

Výskyt: Před několika lety byl dovezen do ČR a postupně se šíří, i když stále patří ke vzácným plemenům, tak jako jinde v Evropě.

Možná záměna: Oproti českému fouskovi i německému hrubosrstému ohaři je nápadně těžkopádnější a zarostlejší a existuje jen v bílé a bíločervené barvě.

pes: 32 - 37 kg, 60 - 70 cm
fena: 28 - 30 kg, 58 - 65 cm

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková