Irský teriér

21. září 2010
Kategorie Teriéři

Pochází z jižního Irska. Má společné předky s ostatními teriéry irského původu (kerry blue, glen of imaal, soft coated wheaten teriér). Skutečný chov začíná až po roce 1879, kdy byl založen specializovaný chovatelský klub a červená barva byla stanovena jako typická pro plemeno. Irský teriér se stal prvním představitelem skupiny teriérů, kterého English Kennel Club na konci 19. století uznal jako původní irské plemeno.

Popis: Středně velký, štíhlý a elegantní pes kvadratické tělesné stavby působící pružným dojmem. Hlava dlouhá, s plochou lebkou. Oči tmavé, malé, jiskrné. Uši ve tvaru písmene V, malé, klopené dopředu, přiléhající k lícím. Krk dlouhý, bez laloku. Hřbet ani příliš dlouhý, ani příliš krátký, silný a rovný. Hluboký a svalnatý hrudník. Ocas vysoko nasazený, vesele nesený, dříve se kupíroval na dvě třetiny původní délky, dnes se většinou ponechává přirozený. Srst hustá a hrubá, jakoby polámaná. Zbarvení jasně červené, červeno-pšeničné nebo žlutočervené.

Charakteristika: Pes, jehož odvaha a sebevědomí se staly příslovečnými. Navzdory tomu je k lidem přátelský a je výtečným a neúnavným společníkem při dětských hrách. Jeho výjimečnost spočívá právě ve spojení protikladů: ostrosti a bojovnosti na straně jedné, přítulnosti a oddanosti na straně druhé.

Zvláštní nároky: Velmi energický a pohyblivý pes, potřebuje hodně pohybu a mimořádně důsledný výcvik k poslušnosti. Někteří jedinci se rádi perou. Jeho srst vyžaduje pravidelnou úpravu trimováním.

Užití: Všestranný lovecký pes, užívaný dříve také k hubení obtížných hlodavců, k hlídání usedlostí i jako pomocník u stád. Dodnes pes univerzálního použití: zvládne běžný služební výcvik, vyniká ve psích sportech, je dobrým hlídačem i průvodcem a vynikajícím psem rodinným.

Výskyt: U nás je chován už dlouho, mezi válkami populární, momentálně se s ním setkáváme méně často.

Možná záměna: Vzhledem k typické červené barvě nepravděpodobná.

pes: 11 - 12 kg, 45,5 cm
fena: 11 - 12 kg, 45 cm

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková