Grejhound /Anglický chrt

21. září 2010
Kategorie Chrti

Má velmi starobylý původ, podobně jako u jeho blízkého příbuzného španělského galga se odvozuje až od psů starých Keltů. Do své současné mimořádně ušlechtilé podoby nejrychlejšího psa na zeměkouli byl vyšlechtěn až v průběhu 18. a 19. století ve Velké Británii.

Popis: Velký, silný svalnatý hladkosrstý chrt ušlechtilých proporcí. Hlava dlouhá, s plochou lebkou, nepatrným stopem a silnými čelistmi. Oči oválné, šikmo uložené, přednostně tmavé. Uši malé, jemné, ve tvaru růžového lístku. Krk dlouhý, svalnatý, elegantně klenutý. Končetiny dlouhé, rovné, svalnaté. Ocas dlouhý, níže nasazený, postupně se zužující, mírně zahnutý. Pohyb rovný, nízko vedený, daleko dosahující, volný dlouhý krok, umožňující psovi pohybovat se velkou rychlostí. Pánevní končetiny dosahují daleko pod tělo a zajišťují tak velkou hnací sílu za pohybu. Srst krátká, jemná, přiléhající. Zbarvení černé, bílé, červené, modré, světle žlutohnědé, pískové, žíhané a všechny tyto barvy v kombinaci s bílou.

Charakteristika: Klidný a vznešený pes důstojného vzezření i chování, odolný a vytrvalý. Doma tichý a spíš nenápadný, venku při pohybu nesmírně rychlý, s obrovskou chutí pronásledovat všechno, co se hýbe.

Zvláštní nároky: Každý, kdo si hodlá pořídit grejhounda, by měl uvažovat o tom, že mu poskytne vyžití na dostihové dráze. Jako u všech chrtů i u greje lze stěží dosáhnout dokonalého přivolání, takže pouštět ho na volno lze jen na bezpečných místech.

Užití: Nejpopulárnější a nejrychlejší dostihový chrt světa. Klidný společník.

Výskyt: Nejrozšířenější je ve Velké Británii, kde dostihy greyhoundů (na komerční bázi) patří k nejoblíbenějším sportům a přenáší je i televize. Oblíben je však mezi příznivci chrtů a dostihů po celém světě. U nás je chován dlouho, jeho držení se však omezuje převážně jen na zapálené příznivce chrtů a dostihů.

Možná záměna: S vzácnými evropskými chrty (maďarský chrt, polský chrt, španělský galgo), kteří však jsou menší, méně ušlechtilí a také pomalejší.

pes: cca 30 kg, 71 - 76 cm
fena: cca 30 kg, 68 - 71 cm

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková