Glen of Imaal teriér

21. září 2010
Kategorie Teriéři

Spolu se soft coated wheaten teriérem, kerry blue teriérem a irským teriérem patří do skupiny příbuzných irských teriérů. I jeho úkolem bylo především aktivně se účastnit lovu na lišky a jezevce a udržovat v přijatelných mezích stavy škodlivých hlodavců. Kromě toho však byli jeho předkové nasazováni také jako bojoví psi při psích zápasech. I když byl z irských plemen uznán za samostatné plemeno nejpozději, jde o plemeno velmi staré a původní, o čemž svědčí i současný nepříliš učesaný vzhled. Ocas se dříve kupíroval, dnes už jen tam, kde to není zákonem zakázáno.

Popis: Středně velký drsnosrstý teriér obdélníkového tělesného rámce na kratších končetinách působící mohutnějším dojmem, než by odpovídalo jeho kohoutkové velikosti. Hlava se širokou mozkovnou a silným, postupně se zužujícím čenichem. Středně velké hnědé oči umístěné dále od sebe, hnědé barvy. Uši malé, růžovité nebo při vzrušení polovztyčené; v klidu položené dozadu. Trup je hluboký a dlouhý, převyšující výšku. Končetiny silné a výrazně osvalené. Srst středně dlouhá, hrubá, s měkkou podsadou. Může být mírně upravována, pes pak působí úhledněji. Zbarvení modře žíhané, pšeničné od světlé až po zlatočervenou.

Charakteristika: Sebevědomý, odvážný, aktivní, čilý. Vždy připravený k akci, vytrvalý a neúnavný. Robustní, tvrdý společník do nepohody, který se však doma chová klidně a není hlasitý. Bývá tvrdohlavý, ale není nepřístupný výchově.

Zvláštní nároky: Na psa této výšky a stavby těla nečekaně aktivní, proto bude vyžadovat dost pohybu a pozornosti. Rvačkám s jinými psy se nevyhýbá. Výchova klade mimořádné nároky na důslednost. Srst se nejméně dvakrát do roka upravuje trimováním, u výstavních psů častěji.

Užití: Původně lovecký pes na "škodnou", užívaný také k hubení hlodavců a ke psím zápasům. Dnes společník pro aktivní přírodně orientované lidi, kteří si silné osobnosti cení více než atraktivního vzhledu.

Výskyt: Celosvětově vzácný. Ojediněle už byl odchován i u nás.

Možná záměna: Nepravděpodobná. Tvarem těla je podobný Dandie Dinmont teriérovi. Na první pohled se liší nápadnou čupřinou na hlavě.

pes: do 35,5 cm, 16 kg
fena: o něco méně

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková