Foxteriér hladkosrstý

21. září 2010
Kategorie Teriéři

Stejně jako drsnosrstý foxteriér bezprostředně navazuje na starého anglického teriéra, a sice na jeho hladkosrstou, bíle zbarvenou variantu. Podobní psi vykonávali na ostrovech práci norníků již ve 14. století. (Drsnosrstý foxteriér vznikl později křížením hladkosrstých psů s jinými, blíže neurčenými drsnosrstými teriéry. Od počátku 20. století novější varianta postupně zastiňovala původní hladkosrstou, aby se ve 30. letech stala jedním z nejpopulárnějších psů vůbec.)

Popis: Malý, velmi živý teriér, působící harmonickým a elegantním dojmem. Hlava s plochou lebkou, postupně se zužuje. Oči tmavé, ohnivé, menší. Uši ve tvaru písmene V, malé, dopředu klopené. Krk suchý a svalnatý, bez laloku. Svalnaté tělo s krátkým, rovným a pevným hřbetem a hlubokým hrudníkem. Ocas se dříve kupíroval, nyní v zemích, kde to je zakázáno, ponecháván přirozený, nesený vztyčený, tedy ani stočený, ani zatočený nad hřbet. Dobré tloušťky a délky, aby podporoval celkově vyvážený vzhled psa. Srst hladká, rovná, přiléhající. Zbarvení: bíločerné, bílá převládá nad černou, nebo bílé s černými a tříslovými nebo jen tříslovými znaky. Žíhané, červené, játrově hnědé nebo břidlicově modré odznaky jsou nežádoucí.

Charakteristika: Nesmírně aktivní, pohyblivý a pružný psík, reagující na sebemenší popud. Překypuje sebevědomím a odvahou, nezřídka i bojovností. Proslulost získal jako " pes, s nímž se nikdo nenudí".

Zvláštní nároky: Foxteriér potřebuje hodně pohybu, dostatek zábavy a pevnou ruku, jinak se snadno stává destrukčním a nezvladatelným živlem. Majitel musí mít pevné nervy.

Užití: Lovecký pes, užívaný jako norník i pro povrchové práce. Oblíbený společník, stále veselý a sršící nápady, vítaný kamarád starších dětí.

Výskyt: Mezi válkami byl na vrcholu popularity, dodnes všeobecně známý (i díky Čapkově "Dášeňce"), i když už ne příliš často chovaný.

Možná záměna: S Parson Jack Russel teriérem, který je méně jednotný a ušlechtilý, a nemá tak výrazné osrstění ani střihovou úpravu.

pes: ideální 8,25 kg, do 39 cm
fena: ideální 8 kg, o něco menší

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková