Flat coated retrívr / Retrívr s hladkou srstí

21. září 2010

Plemeno vzniklo ve Velké Británii křížením St. John´s Dog (předchůdci také dnešních novofundlandských psů) se setry, vodními španěly a snad i s koliemi, od nichž měl zdědit dlouhou hladkou srst. V Anglii oficiálně uznán roku 1898, standard z roku 1923 víceméně platí dodnes.

Popis: Středně velký, silný, ale ušlechtilý a elegantní pes. Hlava dlouhá a dobře tvarovaná, s plochou, přiměřeně velkou lebkou, nevýrazným stopem a dlouhými a silnými čelistmi. Oči hnědé, středně velké, s inteligentním výrazem. Uši malé, po stranách přiléhající k hlavě. Krk delší a suchý. Tělo s dobře klenutým hrudníkem, vtaženým břichem a krátkými, širokými bedry. Končetiny rovné, svalnaté. Pohyb volný a plynulý. Ocas krátký, rovný, nenesený nad hřbetem, dobře osrstěný. Srst hustá, jemné až střední textury, co nejhladší. Zbarvení černé, vzácněji játrově hnědé.

Charakteristika: Živý pes s dobrou, vlídnou povahou. Je otevřený, přátelský, snášenlivý k lidem i ke zvířatům, miluje děti. Pohyblivý, aktivní, hravý.

Zvláštní nároky: Jeho citlivá povaha bezpodmínečně vyžaduje jemné zacházení bez náznaku hrubosti. Potřebuje dost pohybu a pravidelnou péči o srst. Přivolání je třeba od mládí důkladně cvičit.

Užití: Lovecký pes, vhodný zvláště pro vodní práce. Uchoval si výborné lovecké vlastnosti, především vynikající nos, ochotu aportovat i z vody, pracovitost a vytrvalost. Výborný společník a rodinný pes.

Výskyt: Ještě nedávno téměř neznámý, dnes se však i u nás šíří, i když zatím nedosahuje popularity labradorského a zlatého retrívra.

Možná záměna: S hovawartem černé barvy, který je však velmi vzácný, bývá větší a mohutnější a má silnější hlavu.

pes: 27 - 36 kg, 59 - 61,5 cm
fena: 25 - 32 kg, 56,5 - 59 cm

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková