Flanderský bouvier / Flanderský honácký pes

Je belgicko-francouzského původu, protože Flandry tvoří oblast, která v 16. a 17. století tvořila jeden celek, ale dnes spadá částečně pod Belgii, částečně pod Francii. V překladu znamená bouvier totéž co honácký pes. Na jeho formování se kromě původních evropských ovčáků podíleli i předchůdci pinčů, kníračů, špiců i psů dogovitých.

Popis: Podsaditý, mohutným a silným dojmem působící pes kompaktní tělesné stavby, se silnou kostrou a mohutným osvalením. Velká hlava působí ještě mohutnějším dojmem v důsledku velkého vousu a kníru. Uši vysoko nasazené, středně dlouhé, ve tvaru rovnostranného trojúhelníku, lehce zaoblená špička, přiléhající naplocho k tvářím. Krátké robustní tělo silné, ale nikoliv těžkopádně. Ocas se v zemích, kde to je povoleno, zkracuje na délku 2 až 3 obratlů, jinak se dnes už často ponechává přirozený. Srst velmi bohatá a hustá, asi 6 cm dlouhá, zkadeřená. Zbarvení šedé, žíhané nebo uhlované. Přípustné je i zcela černé zbarvení, ale neupřednostňuje se.

Charakteristika: Inteligentní, klidný a rozvážný pes, v němž je však ukryto velké množství energie. Je silný, nebojácný, zároveň však velmi vnímavý a citlivý. Při důsledné výchově bez problémů zvladatelný.

Zvláštní nároky: Poměrně náročná je úprava srsti flanderského bouviera, zvláště pokud se pes má zúčastňovat výstav, právě ona však dotváří charakteristický obraz plemene. Trimování by měl provádět odborník, a to zhruba 3x až 4x ročně. Uvolněnou srst je třeba pravidelně vyčesávat, pes pak téměř nelíná.

Užití: Kdysi honák a strážce dobytka, příležitostně používaný i k tahu. Dnes dobrý hlídač, ale i společník a pes rodinný.

Výskyt: Patří spíše ke vzácnějším plemenům. U nás je pravidelně odchováván.

Možná záměna: Černý flanderský bouvier se dosti podobá černému ruskému teriérovi, je však menší a působí kompaktnějším dojmem. Mohlo by dojít také k záměně s běžným velkým kníračem, který je větší, má vyšší nohy, delší tělo a při úpravě se mu ponechává méně srsti.

pes: 35 - 40 kg, 62 - 68 cm (ideál. 65 cm)
fena: 27 - 35 kg, 59 - 65 cm (ideál. 62 cm)

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková