Drentský koroptvář / Drentsche patrijshond

21. září 2010
Kategorie Ohaři

Staré holandské plemeno navazující na tzv. ptačí psy, které se vyvinulo ve východním Holandsku, v provincii Drente a jejím okolí. Psy podobného typu nalezneme již na obrazech ze 16. a 17. století a byli také předky malého münsterlandského ohaře. Moderní chov však začal až v roce 1942, kdy byli první jedinci předvedeni na výstavě. Teprve v roce 1943 bylo toto plemeno oficiálně uznáno Holandským kynologickým svazem.

Popis: Harmonicky stavěný ohař, typem se blížící ostatním evropským dlouhosrstým ohařům. Tělo obdélníkového rámce, tj. o něco delší, než je výška v kohoutku. Hlava poměrně široká a mírně klenutá. Středová rýha téměř nezřetelná, nevýrazný stop. Nos hnědý. Čenich tvaru komolého kuželu, o málo kratší než mozkovna. Pysky suché, přiléhající. Oči nejlépe jantarové. Uši vysoko zavěšené, trojúhelníkové. Nejsou těžké, netvoří záhyby. Pokryty mírně zvlněnou, nikoli však kudrnatou srstí, také na vnitřní straně ucha jsou dlouhé třásně srsti. Krk silný, středně dlouhý, bez laloku, tvoří harmonickou linii s rovným hřbetem a ústí v mírně skloněnou záď. Hrudník hluboký, dosti široký, dosahuje až k loktům. Břicho mírně vtažené. Ocas nasazen vysoko, dosahuje až k hlezennímu kloubu. První polovina je svěšená, druhá má špičku otočenou směrem vzhůru. Nikdy není nesen nad hřbetem. Srst hustá, středně dlouhá, nikdy kudrnatá. Zbarvení bílé s hnědými plotnami, případně se stříkáním. Uši vždy hnědé.

Charakteristika: Vyrovnaný, věrný a inteligentní pes s příjemnou, vstřícnou povahou. Pokud je dobře vychován a podroben patřičnému výcviku, může se stát se výborným rodinným psem stejně jako pomocníkem lovce. Zvládne i obojí.

Zvláštní nároky: Vzhledem k jeho jemné povaze nejsou vhodné donucovací metody při výcviku. Potřebuje hodně pohybu, výcvik a těsný kontakt s člověkem. Velmi rád plave.

Užití: Všestranný pes pro lov v různorodém terénu. Dnes už se více než na koroptve používá na bažanty a králíky. Stále udržuje kontakt s vůdcem, hledá v dosahu výstřelu. Dokáže se adaptovat na lov všech druhů zvěře na poli, ve vodě i v bažinách. Je výborným přinašečem, vyniká při dohledávce postřelené zvěře.

Výskyt: V Holandsku patří k oblíbeným a mezi lovci rozšířeným loveckým psům, ročně je zapisováno několik set štěňat. Vzhledem ke své vstřícnosti je stále častěji chován i jako pes společenský. Mimo Holandsko však je chován jen ojediněle.

Možná záměna: Podobá se malému münsterlandskému ohaři, je však výrazně větší. Někdy dosáhne až velikosti německého dlouhosrstého ohaře, od něhož se však zase odlišuje kratší a jemnější hlavou a tím, že nemá převislé pysky.

pes: 58 - 63 cm
fena: 55 - 60 cm

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková