Dobrman

V 60. a 70. letech 19. století ho vyšlechtil jistý K. F. L. Dobermann, výběrčí daní a exekutor v durynském městě Apolda. Ten pro výkon svého povolání naléhavě potřeboval ostrého psa, který by mu dokázal zjednat respekt. Hladkosrstí pinčové, které použil jako výchozí materiál, se však na německém území vyskytovali už ve středověku, byli jím zušlechtěni a také výrazně zvětšeni. Domníváme se, že za tímto účelem bylo přikříženo ještě několik dalších plemen, přesnější údaje však nejsou k dispozici.

Popis: Vyšší střední, mimořádně elegantní pes hrdého držení těla, silný a svalnatý. Hlava tvaru tupého klínu, s vysoko nasazenýma ušima, přiléhajícíma k lícím (dříve se kupírovaly). Krk dlouhý, líbivě klenutý, hřbet krátký a pevný. Ocas vysoko nasazený, dříve se povinně kupíroval, dnes už často ponecháván přirozený. Srst krátká, hustá a hladká. Zbarvení černé, vzácněji tmavě hnědé, s pálením.

Charakteristika: Velmi energický, živý a pozorný pes. Správně vychovaný dobrman je sice temperamentní, ale zároveň dobře ovladatelný, poslušný a neagresivní. Svěřené úkoly vykonává s velkou chutí.

Zvláštní nároky: Dobrman potřebuje hodně volného pohybu. Ten mu však lze v našich podmínkách hustého osídlení a zazvěření poskytnout jen v případě, že bude dokonale poslušný, čehož docílí jen zkušený kynolog. Vyžaduje také důkladný výcvik a vhodné zaměstnání. Měl by být ubytován ve vytápěných prostorách.

Užití: Od počátku využíván jako policejní pes, což zčásti platí dodnes. Jinak služební a pracovní pes s všestrannou možností uplatnění, výborný průvodce, ochránce i hlídač. Dokáže být i dobrým společníkem a psem rodinným, pokud majitel zvládne jeho mimořádný temperament.

Výskyt: Na celém světě i u nás běžně chovaný. Se zavedením zákazu kupírování uší, s níž se mnozí jeho příznivci nedokázali smířit, však zájem o něj poněkud poklesl.

Možná záměna: S německým pinčem, který však je v průměru o 20 cm menší. Velikostně i barevně srovnatelný beauceron je zase podstatně méně elegantní a jemný, má méně ušlechtilou hlavu a hrubší srst.

pes: 40 - 45 kg, 68 - 72 cm
fena: 32 - 35 kg, 63 - 68 cm

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková