Dalmatin

21. září 2010

Nejasný, patří však k velmi starým plemenům (malby tečkovaných psů byly nalezeny už ve faraonských hrobkách). Na základě dochovaných vyobrazení víme, že podobně skvrnití psi byli chováni již ve středověku, nejméně od 14. století, na různých místech v Evropě a byli používáni coby lovečtí psi - honiči. Z 18. století máme doklady o využívání dalmatinů coby kočárových psů. Oficiální standard byl vydán v roce 1890.

Popis: Středně velký silný pes elegantní a harmonické tělesné stavby, statný a svalnatý. Hlava přiměřené velikosti, s dlouhým, silným, ne však špičatým čenichem. Oči středně velké, kulaté, jasné, u černě tečkovaných tmavé, u hnědě tečkovaných hnědé až jantarové. Uši vysoko a široko nasazené, středně velké, přiléhající k hlavě, zaoblené. Krk delší, klenutý, bez laloku. Tělo obdélníkového formátu, s hlubokým prostorným hrudníkem, dobře klenutými žebry, rovným hřbetem a výrazně osvalenou bederní partií. Končetiny rovné, se silnými kostmi, suše osvalené. Pohyb prostorný, rytmický, s dlouhým krokem. Ocas silný a postupně se zužující, dosahující až k hleznům, níže nasazený. Srst krátká, tvrdá, hustá, hladká a lesklá. Zbarvení: bílé s černými nebo hnědými (játrovými) tečkami.

Charakteristika: Nápadný, silný a ladný pes přiměřeně živého temperamentu. Přátelský k lidem, snášenlivý vůči domácím zvířatům. Chápavý, inteligentní a učenlivý.

Zvláštní nároky: Potřebuje dost pohybu. Má rád teplo, neměl by být celoročně umístěn mimo dům. Poměrně často se vyskytuje hluchota, která se geneticky pojí s bílou barvou - před koupí nutno prověřit!

Užití: Dříve lovecký, později doprovodný kočárový pes. Dnes pouze sportovní společník.

Výskyt: Pod vlivem popularity filmů o "100 + 1 dalmatinech" se stal nesmírně populárním, dnes zájem i u nás výrazně poklesl, přesto stále patří ke známým, poměrně běžným plemenům.

Možná záměna: Vyloučena. Plemeno stejné kresby neexistuje.

pes: 27 - 32 kg, 56 - 61 cm
fena: 24 - 29 kg, 54 - 59 cm

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.