Curly coated retrívr / Retrívr s kudrnatou srstí

21. září 2010

Bývá považován za nejpůvodnějšího ze všech retrívrů. Důkazy o jeho existenci najdeme již kolem roku 1800. Opět vznikl křížením kanadského St. John´s Dog (starý typ novofundlandského psa), tentokrát zřejmě s vodními španěly a předchůdci pudlů, později se setry.

Popis: Větší silný pes s nápadně kudrnatou srstí. Hlava dlouhá, klínovitého tvaru, s plochou lebkou, silným, dlouhým, nikoli však špičatým čenichem. Oči černé nebo tmavě hnědé. Uši menší, na úrovni očí, přiléhají k bradě. Krk středně dlouhý, suchý. Končetiny silné, rovné, svalnaté. Tělo s dobře klenutým dlouhým hrudním košem a rovným hřbetem. Ocas dosahuje k hleznu, při pohybu nesený na úrovni hřbetu. Srst tvořená malými, pevně stočenými kudrlinami, hustá a tvrdá, v obličeji hladká. Zbarvení černé nebo játrově hnědé.

Charakteristika: Živý, neúnavný a pracovitý pes. Přátelský a sebejistý. Rychle se učí, je inteligentní a dobře ovladatelný. Je přátelský, snášenlivý a přizpůsobivý. Oproti ostatním retrívrům působí rezervovaněji.

Zvláštní nároky: Vyžaduje hodně pohybu a odpovídající zaměstnání. Má rád vodu.

Užití: Dobrý lovecký pes, užívaný převážně k vodním pracím. Jen zřídka držen jako společník, i když jeho povahové vlastnosti by to umožňovaly.

Výskyt: Chován vzácně. U nás však už byl několikrát odchován.

Možná záměna: Vzhledem ke kudrnaté srsti, která se u psa této velikosti jinak nevyskytuje, velmi nepravděpodobná. Irský vodní španěl a další vodní psi jsou výrazně menší.

pes: cca 30 kg, 67,5 cm
fena: cca 30 kg, 62,5 cm

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková