Coton de Tuléar

21. září 2010

Jako země původu se uvádí Madagaskar, patronát si nad ním vzala Francie. Jako všichni ostatní bišonci, i on je evropského původu. Na ostrov Madagaskar se pravděpodobně dostal s evropskými mořeplavci někdy v 16. - 17. století. Dávno před oficiálním uznáním plemene, které se uskutečnilo až v roce 1970, byl dovezen do Francie, kde se rozvíjel jeho moderní chov.

Popis: Malý pejsek s delší srstí připomínající vatu. Hlava krátká, trojúhelníkového tvaru, mozkovna delší než čenich, mírně klenutá, nosní hřbet rovný. Oči kulaté, tmavé, živé. Uši zavěšené, vysoko nasazené, trojúhelníkové. Krk klenutý, svalnatý. Tělo s lehce klenutým, osvaleným hřbetem a mírně vtaženým břichem. Končetiny rovné, dobře osvalené, s malými kulatými tlapkami. Ocas nízko nasazený, postupně se zužující, v klidu dosahuje až k hleznům. Srst: jemná, hebká, může být lehce zvlněná, strukturou se podobající květům bavlny. Zbarvení: bílé, případně se žlutými či tmavými skvrnami.

Charakteristika: Veselý, dovádivý, přívětivý, snadno ovladatelný psík, který je oproti ostatním bišonkům poněkud temperamentnější, dobře hlídá a nepostrádá lovecké instinkty. Schopný přizpůsobit se každé situaci.

Zvláštní nároky: Srst vyžaduje pravidelné, avšak velmi opatrné rozčesávání, aby se nepoškodila její typická nadýchanost.

Užití: Společenské plemeno pro všechny generace.

Výskyt: Patří spíše k vzácnějším plemenům, u nás je pravidelně odchováváno.

Možná záměna: S ostatními bišonky, od nichž se liší především jemnou strukturou srsti, podobající se bavlníkovému květu.

pes: 4 - 6 kg, 26 - 28 cm
fena: 3,5 - 5 kg, 23 - 25 cm

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková