Čivava dlouhosrstá / Chihuiahua

21. září 2010

Pochází z Mexika a název dostala podle jeho největší provincie Chihuahua. Nálezy hliněných sošek svědčí o existenci podobných psů u Toltéků už v době několik set let před naším letopočtem a o jejich starobylosti. Do podoby nejmenšího psa světa však byl formován až od konce minulého století v USA, kde byl také počátkem století 20. založen první chovatelský klub a sepsán standard.

Popis: Nejmenší pes na světě s kompaktní, mírně obdélníkovou tělesnou stavbou. Hlava s lebkou typického jablkovitého tvaru, se širokým a klenutým čelem, čenich krátký, rovný, zužující se, výrazný stop. Oči velké, plné, ale nevystupující, nejlépe tmavé. Uši velké, široce nasazené, zužující se a na konci mírně zaoblené. Krk středně dlouhý, zlehka klenutý. Tělo velmi kompaktní, mírně obdélníkového formátu, s rovným hřbetem a hrudníkem, dosahujícím až k loktům, a vtaženým břichem. Končetiny suché, relativně silné, svalnaté. Ocas středně dlouhý, vysoko nasazený, směrem ke špičce se zužující, nesený vesele a vysoko, nikdy mezi nohama. Srst má dlouhou, jemnou, hedvábnou, splývající, s praporcem na ocase.

Charakteristika: Zvídavý a pozorný pejsek, sice malý, ale robustní a pohyblivý. Překvapivě sebevědomý a nebojácný, nezalekne se ani psů mnohonásobně větších. Nepostrádá lovecké instinkty.

Zvláštní nároky: Nepatrné rozměry čivavy vyžadují zvýšenou ohleduplnost. Nehodí se proto jako společník malých dětí a nelze na ní vyžadovat výkony, které jsou nad její síly: chůzi do příkrých schodů, mnohahodinové pěší túry apod. Hodí se pouze pro držení v bytě.

Užití: Společenský pes, ideální pro starší lidi.

Výskyt: Ve světě i u nás patří k oblíbeným a rozšířeným plemenům.

Možná záměna: Vzhledem k velikosti snad jedině s pražským krysaříkem, který se liší typickou barvou i hruškovitým tvarem hlavy.

pes i fena: ideální 1,5 - 3 kg, standard neudává, cca 15 - 23 cm

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.