Čínský chocholatý pes - labutěnka

21. září 2010

Jako všichni tzv. naháči vznikl pravděpodobně genetickou mutací, tj. náhlou změnou dědičné informace, kterou člověk chovatelsky podchytil. V Číně se bezsrstí psi chovali již před naším letopočtem, proto jiná hypotéza má za to, že všichni naháči světa jsou odvozeni od čínských předků - není to však pravděpodobné. V Evropě byli bezsrstí psi z Číny poprvé předvedeni roku 1885, skutečný chov však byl zahájen až nedávno, v 70. letech 20. století.

Popis: Malý, elegantní a jemný pes, podle standardu existující ve dvou typech: deer (ušlechtilejší, s jemnými kostmi) a cobby (robustnější, i když stále elegantní, s těžším tělem i kostmi). Hlava s protáhlou, mírně zakulacenou lebkou, hladká, bez nadměrného množství vrásek, s mírně se zužujícím, nikoliv však špičatým čenichem. Na temeni chocholka jakékoliv délky, nejlépe dlouhá a splývavá. Oči středně velké, tmavé, daleko od sebe. Uši nízko nasazené, velké a vztyčené, s třásněmi nebo bez nich. U labutěnky (Powder Puffs) jsou povolené klopené uši. Krk dlouhý, suchý, vysoko nesený, bez laloku. Končetiny dlouhé a štíhlé, tlapy zaječí, tj. dlouhé a úzké, dole s tzv. ponožkami, tvořenými dlouhou srstí. Tělo středně dlouhé, pružné, hrudník dosti hluboký, dosahující až k loktům, ale ne sudovitý. Ocas vysoko nasazený, postupně se zužuje, na konci s dlouhým splývavým střapcem, při pohybu nesen nahoru nebo na stranu. Pohyb dlouhý, plynulý a elegantní, prostorný, s výrazným posunem. Srst: Powder puff (labutěnka) je osrstěná varianta čínského chocholatého psa. U něj dlouhá srst pokrývá celý povrch těla s výjimkou obličejové partie. Sestává z podsady a lehkého závoje dlouhé srsti - tato závojovitá srst je typická. Zbarvení jakékoliv i v kombinaci.

Charakteristika: Aktivní pes půvabných pohybů, mrštný a hravý. Je velmi bystrý a vnímavý, k cizím nedůvěřivý, k vlastním lidem, včetně dětí, však velmi milý a přítulný. Je inteligentní a snadno se učí.

Zvláštní nároky: Nenáročný, pozornost je třeba věnovat jen teplotě. Rozmnožování vyžaduje zkušenosti a znalosti, je zapotřebí uvážlivě křížit osrstěnou a neosrstěnou varietu, jinak dochází k úhynu štěňat v důsledku tzv. letálního genu.

Užití: Společenský pes. Někdy bývá doporučován i jako pes pro alergiky, snášenlivost vůči němu však musí být individuálně přezkoušena.

Výskyt: Ještě nedávno velmi vzácný, dnes patří mezi společenskými plemeny k nejoblíbenějším a na výstavách se s ním setkáváme v udivujících počtech.

Možná záměna: Labutěnku není téměř zaměnitelná.

pes: do 5,5 kg, ale raději nižší, 28 - 33 cm
fena: do 5,5 kg, ale raději nižší, 23 - 30 cm

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková