Čekáme změny v hierarchii

21. prosinec 2006

Co se stane, až v pavilonu přibude další mládě? Tak na to se marně snažíme najít odpověď. Protože u zvířat není nikdy nic jisté a většinou se můžeme jen dohadovat, odhadovat, tušit a předpovídat. Jisté je jedno - ke změnám dojít musí. To nám ostatně potvrdil nejen Marek Ždánský, ale i Marina Vančatová a Daniel Frynta.

Doktorka Vančatová není tak optimistická, tedy alespoň pro nejbližší měsíce. "Bude to trvat nejméně půl roku, než máma Kamba umožní Moje kontaktovat své mládě. Ani pak to žádné velké hraní nebude."

A co se stane s celou gorilí rodinou? "Jsem sám zvědavý, jak další mládě změní vztahy mezi samicemi," říká docent Daniel Frynta. "V gorilí rodině je samice s mládětem, tedy nyní Kijivu a brzy i Kamba, pevně spojena s dominantním samcem. Nemůže ho opustit a přejít k jiné rodině, protože tam by samec její mládě okamžitě zabil. Současně samice s mláďaty stojí vysoko v rodinné hierarchii ve srovnání se samicemi bez mláďat. Dalo by se tedy čekat, že Shinda skončí na samém dně rodinných vztahů."

Magazín: 59. týden (21.12.2006) - Očekávané změny v rodině

"Ale nemusí to tak být. Nahoře v hierarchii jsou také vždy ty samice, které mají estrus a které samec aktuálně páří. V přírodě to pochopitelně je vždy jen nějaká ze samic, ovšem v pavilonu to bude na dlouhé měsíce jen jedna jediná samice - Shinda. Už nyní ji Richard intenzivně páří a bude zajímavé sledovat, co pro něj bude důležitější: samice s mládětem, nebo samice, kterou může pářit."

Odpovědi na vyřčené otázky dostaneme v nejbližších měsících. Život v pavilonu stále sledujeme a budeme ho s odborníky dále komentovat.

autor: Martin Smrček
Spustit audio