Čau-čau krátkosrstý / Chow chow

21. září 2010

Velmi staré plemeno, jehož počátky sahají, jak o tom svědčí nálezy starých hliněných figurek, do doby před naším letopočtem. S největší pravděpodobností pochází z Číny, z oblasti Mandžuska. Do Evropy se dostal v roce 1887 a brzy se z něj stal módní pes. Již v roce 1895 byl v Anglii založen klub chovatelů tohoto plemene.

Popis: Středně velký, kompaktní pes lvího vzhledu, s typickým podmračeným výrazem. Hlava plochá, široká, bez výrazného stopu. Modročerný jazyk. Uši malé, silné, mírně nakloněné dopředu. Menší oči mandlového tvaru. Krk silný, hrudník široký hluboký a široký. Krátký, rovný a silný hřbet. Končetiny rovné a svalnaté, hlezna jen velmi málo zaúhlená. Typický krátký chůdovitý pohyb. Ocas vysoko nasazený, nesený přes hřbet. Srst se vyznačuje bohatou, hustou, na omak "plyšovou" srstí. Zbarvení černé, červené, modré, béžové, krémové nebo bílé.

Charakteristika: Velice svérázná, "orientální" povaha. Samotářského založení, introvert, nedůvěřivý k cizím lidem. I v rodině si většinou sám vybere jednoho člověka, na kterém visí a jemuž je zcela oddán. Navzdory vzhledu plyšového medvídka to není žádný mazlíček pro děti, ale hrdý, důstojný, uzavřený pes.

Užití: Kdysi všestranně použitelný pes (k lovu, k tahu), již déle než jedno století však je chován pouze jako originální společník. Dobře hlídá.

Výskyt: Dlouhosrstá varianta patří u nás i ve světě k tradičním, relativně běžně chovaným, i když ne masově rozšířeným plemenům. Krátkosrstý čau je nesmírně vzácný a stojí na pokraji vyhynutí.

Zvláštní nároky: Atraktivní srst je dosti náročná na údržbu. Plemeno je náchylné k přehřátí. V horku se proto nesmí zatěžovat. Velmi špatně snáší změnu majitele.

Možná záměna: S eurasierem, který je na první pohled lehčí, má méně bohatou srst, je vyšší.

pes: cca 20 - 30 kg 48 - 56 cm
fena: cca 20 - 30 kg 48 - 51 cm

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková