Čau-čau dlouhosrstý / Chow chow

21. září 2010

Velmi staré plemeno, jehož počátky sahají, jak o tom svědčí nálezy starých hliněných figurek, do doby před naším letopočtem. S největší pravděpodobností pochází z Číny, z oblasti Mandžuska. Do Evropy se dostal v roce 1887 a brzy se z něj stal módní pes. Již v roce 1895 byl v Anglii založen klub chovatelů tohoto plemene.

Popis: Středně velký, kompaktní pes lvího vzhledu, s typickým podmračeným výrazem. Hlava plochá, široká, bez výrazného stopu. Modročerný jazyk. Uši malé, silné, mírně nakloněné dopředu. Menší oči mandlového tvaru. Krk silný, hrudník široký hluboký a široký. Krátký, rovný a silný hřbet. Končetiny rovné a svalnaté, hlezna jen velmi málo zaúhlená. Typický krátký chůdovitý pohyb. Ocas vysoko nasazený, nesený přes hřbet. Srst je dlouhá, velmi bohatá a hustá, kolem krku tvoří hřívu, bohatá je i na stehnech. Zbarvení černé, červené, modré, béžové, krémové nebo bílé.

Charakteristika: Velice svérázná, "orientální" povaha. Samotářského založení, introvert, nedůvěřivý k cizím lidem. I v rodině si většinou sám vybere jednoho člověka, na kterém visí a jemuž je zcela oddán. Navzdory vzhledu plyšového medvídka to není žádný mazlíček pro děti, ale hrdý, důstojný, uzavřený pes.

Užití: Kdysi všestranně použitelný pes (k lovu, k tahu), již déle než jedno století však je chován pouze jako originální společník. Dobře hlídá.

Výskyt: Dlouhosrstá varianta patří u nás i ve světě k tradičním, relativně běžně chovaným, i když ne masově rozšířeným plemenům. Krátkosrstý čau je nesmírně vzácný a stojí na pokraji vyhynutí.

Zvláštní nároky: Atraktivní srst je dosti náročná na údržbu. Plemeno je náchylné k přehřátí. V horku se proto nesmí zatěžovat. Velmi špatně snáší změnu majitele.

Možná záměna: S eurasierem, který je na první pohled lehčí, má méně bohatou srst, je vyšší.

pes: cca 20 - 30 kg, 48 - 56 cm
fena: cca 20 - 30 kg, 48 - 51 cm

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková