Cao de Serra de Aires / Portugalský ovčák

Pochází z jižní části Portugalska, z oblasti Alentejo. Velmi se podobá katalánskému a pyrenejskému ovčákovi, na jeho vzniku se pravděpodobně podílel i briard. Stejně jako oni navazuje na ovčáky asijské vývojové linie. Až do roku 1930 se nejednalo o jednotné plemeno, jen určitý pracovní typ.

Popis: Středně velký pes s poměrně dlouhým tělem a s delší hrubnou srstí. Hlava silná, široká, ani dlouhá, ani kulovitá, s dobře vyznačeným stopem. Uši vysoko nasazené, zavěšené, bez záhybů, trojúhelníkové, středně dlouhé, jemné a hladké. Krk rovný a mírně zvednutý, rovnoměrné šířky, bez laloku. Hřbet delší, rovný nebo mírně spáditý. Ocas vysoko nasazený, špičatý, dosahující k hleznům. Pohyb energický, lehký a plynulý, nejčastěji klus. Srst dlouhá, hladká nebo lehce zvlněná, vytvářející dlouhou bradku, vousy a obočí, ale nezakrývající oči. Delší na hlavě, trupu a končetinách a mezi prsty. Středně silná, textury kozí srsti, hustá a rovnoměrná po celém těle. Bez podsady. Zbarvení žluté, kaštanové, šedé, plavé, vlkošedé, s pálením nebo bez.

Charakteristika: Inteligentní a živý pes, vytrvalý a houževnatý. Velmi bystrý a učenlivý, zaujatě plnící svěřené úkoly, proto je jeho výcvik snadný. Vyhýbá se cizím lidem, v noci hlídá. Zvědavým chováním i vzhledem prý lidem ve své vlasti připomíná opici, proto mu tam říkají "opičí pes".

Zvláštní nároky: Rustikálně založený pes rád pobývající co nejvíce nebo trvale venku, zároveň však jako všichni ovčáci potřebuje těsný kontakt s rodinou. Vyžaduje dost pohybu. Péče o hrubou, kozí srst bez podsady není příliš náročná.

Užití: Především k péči o stáda (hlavně ovcí, ale také koz, dobytka, prasat, a dokonce i koní). Oblíbený pro svoji rychlost a šikovnost, s jakou dokáže ovládat stádo a vracet zvířata, která se zatoulala. Je schopen se transformovat na dobrého společenského psa do sportovní rodiny. Slušný hlídač.

Výskyt: Velmi vzácné plemeno. Dovezen už byl i k nám, i na výstavách se s ním však setkáváme jen výjimečně.

Možná záměna: S pyrenejským ovčákem, který je menší a má špičatější čenich.

pes: 45 - 55 cm, 12 - 18 kg
fena: 42 - 52 cm, 12 - 18 kg

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková