Cane corso / Italský corso pes

Navazuje na staré římské molossoidní psy, na území Itálie byli jeho předkové chováni po staletí jako "hlídači dvorů" (tak také zní přibližný překlad jeho jména). Plemeno se utvářelo především na základě psů z jižní Itálie, z okolí města Puglio. V moderní podobě se formovalo až v 70. letech 20. století díky skupince nadšenců. V roce 1996 bylo ze strany FCI uznáno prozatímně, v roce 2007 trvale.

Popis: Poměrně velký, robustní svalnatý dogovitý pes mírně obdélníkového formátu, mohutný a zároveň pohyblivý a elegantní. Typicky molossoidní velká hlava s čenichem kratším než lebka a s mírně převislými pysky. Uši se dříve kupírovaly, nyní trojúhelníkové, svěšené. Krk svalnatý a silný. Tělo robustní, ne však podsadité. Hřbet rovný, svalnatý a pevný, záď dlouhá a široká, mírně spadající. Ocas vysoko nasazený a v akci i nesený. Srst krátká, lesklá, jen s malým množstvím podsady. Zbarvení černé, šedé v různých odstínech, břidlicové, plavé (nažloutlá), jelení červeň, tmavé odstíny žluté; také žíhané. U žlutých a žíhaných psů černá nebo šedá maska.

Charakteristika: Odvážný, na molosse dosti pohyblivý a aktivní pes vyrovnané, sebevědomé povahy. Výrazný strážní instinkt, přirozený obranář. Ve vztahu k jiným psům bývá dominantní, někdy až bojovný.

Zvláštní nároky: Může žít dokonce i v bytě, předpokladem však je výborná raná socializace. Vhodný jen pro zkušené majitele s přirozenou autoritou. Na potravu, prostor ani péči o srst nemá velké nároky.

Užití: Ochránce majetku, rodiny a domácích zvířat. Používal se také hlídání stád a k lovu vysoké. Dnes hlídač, ochránce a společník.

Výskyt: V posledních letech se rychle šíří, i u nás se stal téměř módním, ač nikoli masově rozšířeným psem.

Možná záměna: S jinými molossy, oproti např. mastifovi nebo neapolskému mastinovi je však výrazně lehčí, menší a pohyblivější.

Poznámka: Na obrázku je jedinec s kupírovanýma ušima. Kupírování uší se dodnes provádí v zemi původu, a je tam považováno za typické pro dané plemeno. U nás však je ze zákona zakázáno.

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková