Bulmastif

Plemeno vzniklo v 2. polovině 18. století křížením buldoků a mastifů. Cílem bylo vytvořit ideálního psa, který by pomáhal lesníkům v boji s pytláky, byl dostatečně rychlý i bojovný. V roce 1924 uznán anglickým Kennel Clubem.

Popis: Větší, pes, silný, avšak nikoliv těžkopádný. Velká kvadratická hlava s lehkými vráskami na čele, které se tvoří při pozornosti. Čenich kratší, má tvořit třetinu délky hlavy. Malé, dozadu složené uši ve tvaru písmene V dodávají hlavě kvadratický vzhled. Krátký a rovný hřbet nikoliv na úkor pohyblivosti, široký a hluboký hrudník. Ocas vysoko nesený, dosahuje až k hleznům, rovný nebo zahnutý. Srst krátká, tvrdá, přiléhavá. Zbarvení: žíhané, jelení červené, červené.

Charakteristika: Masivní, přitom však sportovní pes, živý a pozorný. Spojení síly a razance s pohyblivostí a neúnavností z něj činí vynikajícího strážce a ochránce. V kruhu rodinném je klidný, milý, vyrovnaný a přátelský.

Zvláštní nároky: Vzhledem k poněkud tvrdohlavé povaze je jeho výcvik obtížnější. Vyžaduje kolem sebe prostor a potřebuje více pohybů než např. mastif.

Užití: Původně hlídací pes a obranář. Dnes společník, průvodce, ochránce.

Výskyt: U nás i ve světě se těší stabilní, i když nikoliv vysoké oblibě.

Možná záměna: S mastifem, oproti kterému je však menší a pohyblivější.

pes: 50 - 59 kg, 63,5 - 68,5 cm
fena: 41 - 50 kg, 61 - 66 cm

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková