Bostonský teriér

21. září 2010

Tvoří přechod mezi dogovitými psy a teriéry. Vznikl ve 2. polovině minulého století v USA. Jeho bezprostředními předchůdci byli z Evropy dovezení kříženci buldoků a teriérů, tzv. bull and terriers, vyšlechtění pro psí zápasy. V USA oficiálně uznán roku 1893.

Popis: Malý kompaktní hladkosrstý pes s krátkým nosem. Hlava ve správném poměru k velikosti psa, s kvadratickou, nahoře plochou mozkovnou a krátkým, širokým a hlubokým čenichem, jehož délka nesmí přesáhnout třetinu délky lebky. Oči velké, kulaté, tmavé, daleko od sebe, bystrého výrazu. Uši malé, vztyčené. Krk dostatečně dlouhý, lehce zahnutý. Tělo působí kompaktně, krátké, dobře stavěné, s hlubokým a dostatečně širokým hrudníkem a jen lehce vtaženým břichem. Končetiny rovné a poměrně silné, stehna mohutně osvalená. Tlapky malé a kulaté. Ocas nízko nasazený, krátký, rovný nebo stočený. Srst krátká, hladká, lesklá, jemná. Zbarvení žíhané, černé nebo tulení ("seal", tj. černé s červenavým leskem viditelným jen na slunci či jasném světle), s bílými znaky. Za žádoucí znaky jsou považovány bílý pruh na čenichu bílý znak mezi očima a přes hlavu, bílý límec, bílé předhrudí, bílá část hrudních končetin nebo celé hrudní končetiny a pánevní končetiny pod hlezny.

Charakteristika: Teriérsky živý, aktivní a také přiměřeně ostrý pes. Odvážný, sebevědomý, přitom však ne tvrdohlavý. Díky vrozené vysoké inteligenci se rychle učí a s jeho výchovou nebývají problémy.

Zvláštní nároky: Mívá problémy s rozmnožováním, nezřídka je nutno provést císařský řez. Má rád delší vycházky. Jinak po všech stránkách nenáročný.

Užití: Jeho předkové byli bojovými psy. Dnes sportovně založený společenský a rodinný pes. Dobrý hlídač.

Výskyt: V USA oblíbený, v Evropě spíše vzácnější. U nás pravidelně odchováván, i když jen v malých počtech.

Možná záměna: S francouzským buldočkem (zvláště na fotografii), oproti kterému je nápadně lehčí, subtilnější, rychlejší a mrštnější.

Lehký ráz: do 6,8 kg, do 40 cm
Střední ráz: 6,8 - 9,1 kg
Těžký ráz: 9,1 - 11,4 kg

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková