Border teriér

21. září 2010
Kategorie Teriéři

Patří k nejpůvodnějším a moderním chovem jen málo pozměněným teriérským plemenům, a to po stránce exteriérové i povahové. Pochází z hraniční oblasti mezi Anglií a Skotskem, zmínky o jeho existenci máme už ze 17. století. Na jeho formování se prý kromě starého anglického teriéra podílel i foxhaund a otterhound. Roku 1920 byl vydán první standard a založen chovatelský klub.

Popis: Malý drsnosrstý pracovní teriér přírodního vzhledu. Hlava se má podobat hlavě vydry, s krátkou a silnou čenichovou partií. Oči tmavé, živé. Uši malé, tvaru písmene V, klopené dopředu, přiléhající k lícím. Krk středně dlouhý. Tělo delší, štíhlé, s hlubokým, úzkým a dlouhým hrudníkem. Končetiny rovné, s nepříliš hrubými kostmi. Ocas kratší, u kořene silný, postupně se zužující, nesený vesele vysoko. Srst hrubá a hustá. Zbarvení: červené, pšeničné, šedé, modré s pálením.

Charakteristika: Nenápadný, ale přirozeně ostrý, velmi houževnatý a vytrvalý. Nabitý energií a odvahou, přesto však poměrně dobře ovladatelný a přizpůsobivý, ochotný spolupracovat s člověkem.

Zvláštní nároky: Tento velmi nenáročný, skladný a skromný psík rád plní úkoly a nesnáší nečinnost. Jako u všech teriérů výchova musí být velmi důsledná. Péče o srst je méně náročná než u většiny teriérů, stačí ji jednou za čas zlehka otrimovat.

Užití: Lovecký pes - norník, užívaný však dříve i při štvanicích, dobře pracující i v neschůdných terénech. Aportuj i z vody. Může být držen i jako sportovní společník. Hlídá.

Výskyt: Zájem o něj v posledních letech výrazně vzrůstá, takže dnes u nás patří k nejčastěji drženým teriérům.

Možná záměna: Vzhledem k malé ušlechtilosti border teriéra přichází v úvahu jedině záměna s "voříškem", která je však při znalosti charakteristických rysů plemene velmi nepravděpodobná.

pes: 5,9 - 7,1 kg, kolem 30 cm
fena: 5,1 - 6,4 kg, kolem 30 cm

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková