Border kolie

Navazuje na středověké anglické ovčácké psy. Na britsko-skotském pomezí (border = hranice) vznikala vzájemným křížením mnoha různých typů anglických ovčáckých psů s cílem získat psa s co nejlepšími ovčáckými vlastnostmi. Jako moderní plemeno se začala utvářet zhruba před 150 lety, první registrované border kolie se narodily roku 1893. Britský Kennel Club plemeno uznal až v roce 1976, FCI až koncem 80. let.

Popis: Středně velký pes s polodlouhou (řidčeji též krátkou) srstí, obdélníkového formátu. Harmonických proporcí, ani těžkopádný, ani příliš lehký. Hlava úměrné velikosti s poměrně širokou lebkou, čenich se směrem ke špičce zužuje. Uši střední velikosti, vztyčené nebo polovztyčené, pohyblivé. Oválné oči daleko od sebe. Ocas nízko nasazený, dobře osrstěný, dosahující alespoň k hleznům, na konci se točící nahoru, nesmí se zvedat nad úroveň hřbetu. Typický plíživý, velmi rychlý pohyb. Zbarvení: různé, nejčastěji černobílé. Nikdy nesmí převládat bílá barva.

Charakteristika: Živý, velmi pozorný, rychlý, vytrvalý a obratný pes. Mírný a přátelský k lidem i ke zvířatům, svému pánovi je mimořádně oddán, takřka neustále ho fixuje pohledem a reaguje na sebemenší podnět z jeho strany. Patří k nejinteligentnějším psům vůbec, učí se s velkou chutí a prací je doslova posedlý.

Zvláštní nároky: Border kolie naléhavě vyžaduje činnost a zaměstnání, bez nich se stává nezvladatelnou a nepříjemnou. Je třeba se jí intenzivně věnovat, učit ji stále novým cvikům a kouskům, zúčastňovat se nejrůznějších psích sportů: agility, frisbee, flyballu atd. Nejšťastnější však je, když jí majitel umožní pasení.

Užití: Je považována za nejlepšího ovčáckého psa na světě. Bezkonkurenční při agility i v dalších psích sportech. Pes univerzálních schopností s výjimkou oblastí, které vyžadují ostrost či agresivitu.

Výskyt: Ve Velké Británii je tradičně velmi oblíbená, šíří se v Evropě i u nás, kde se stala téměř módním psem.

Možná záměna: Snad s obyčejným "voříškem". Na první pohled ji však prozradí zbarvení i typická plíživá chůze.

pes: 53 cm
fena: o něco menší

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková