Boerboel / Búrský buldok

Utvářel se v průběhu kolonizace Jižní Afriky již od 17. století. K vývoji plemene přispěli různí psi typu mastifa dovezení z Evropy holandskými přistěhovalci (Búry), kteří byli kříženi s původními psy afrických domorodců. Boerboelové dlouho nebyli chováni organizovaně, k oficiální registraci v zemi původu došlo až v roce 1980. FCI ho zatím neuznává.

Popis: Velký a silný hladkosrstý dogovitý pes, svalnatý a hbitý, působící impozantním dojmem Hlava krátká, široká, hluboká, čtvercová. Nosní hřbet dlouhý 8 - 10 cm. Uši středně velké, ve tvaru písmene V, vysoko nasazené a zeširoka posazené na hlavě. Krk středně dlouhý, silný, s volnou kůží. Hřbet rovný, široký, s vystupujícími zádovými svaly a krátkými bedry. Hrudník svalnatý a silný, široký a hluboko posazený mezi hrudními končetinami. Srst krátká, hladká a hustá. Zbarvení krémově bílé, světle žlutohnědé, červenohnědé, hnědé a všechny odstíny žíhané. Pohyb lehký, plynulý, plný síly, horní linie při něm zůstává rovná.

Charakteristika: Impozantní, robustní, houževnatý pes s výraznými strážními instinkty a se sklonem k dominanci. I když je sebevědomý a neohrožený a jako všichni molossové projevuje jistý sklon k tvrdohlavosti, je ochoten poslouchat a podřídit se potřebám rodiny a zcela se do ní integrovat. Mrštnější a pohyblivější než např. příbuzný anglický mastif.

Zvláštní nároky: Pokud nemá žít celoživotně v izolaci od cizích lidí, je nutná dobrá socializace od útlého mládí. Mezi dospělými zvířaty, zvláště psy, mohou vznikat konflikty. Potřebuje kolem sebe velký prostor a vedle sebe zkušeného majitele.

Užití: Pes vyšlechtěný především k ochraně rodin farmářů, zvláště žen a dětí, které zůstávaly přes den samy na farmách. Používal se také na ochranu před velkými šelmami a k jejich lovu. Dnes skvělý hlídač a ochránce.

Výskyt: Ačkoliv v Evropě patří k tzv. neuznaným plemenům, zvolna se šíří. Chován a odchováván je zatím v malých počtech i u nás.

Možná záměna: S anglickým mastifem, je však proti němu menší, lehčí a pohyblivější.

pes: 66 cm
fena: 61 cm

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková