Black and tan coonhound / černotříslový coonhound

21. září 2010

Byl vyšlechtěn v USA jako specialista na lov mývalů, a to křížením bladhaunda a amerického foxhaunda. Chov byl zahájen na počátku 20. století.

Popis: Velký výkonný lovecký pes se středně silnou kostrou a mohutným osvalením, ani příliš vysoký, ani příliš nízký. Hlavu má výrazně modelovanou, uši delší, nasazené nízko (na úrovni očí nebo níže) a vzadu, zavěšené a tvořící charakteristické záhyby. Krk svalnatý, kůže na něm netvoří výrazný lalok. Tělo čtvercového nebo jen mírně obdélníkového formátu. Ocas nasazený mírně pod horní linií, je silný a nesený volně; pokud je pes v akci, je nesen kolmo k linii hřbetu. Srst krátká, uzavřená, odolná proti tvrdosti klimatu. Zbarvení černé s pálením.

Charakteristika: Nesmírně houževnatý a energický pes udivující svojí silou, obratností a bystrostí. Velmi odolný proti nepřízni počasí. Má sklon k samostatnému jednání, výcvik proto není jednoduchá záležitost. Je ostražitý a schopný bránit své lidi. Jinak má ale mírnou, vyrovnanou povahu, doma se chová klidně.

Zvláštní nároky: Plemeno v našich podmínkách jen obtížně využitelné ke svému původnímu poslání. Vzhledem k jeho velké potřebě pohybu, hlasitosti a výrazné lovecké vášni ho lze jako společníka doporučit jen omezeně.

Užití: Lovecký pes určený k lovu mývala, jehož stopu sleduje tak dlouho, dokud jej nevyžene na strom. Pod stromem pak čeká na lovce a snaží se ho přivolat štěkáním. Svými schopnostmi a svojí odvahou je vhodný také na lov medvědů, pum a dalších velkých zvířat. Využitelný je také při barvářské práci.

Výskyt: Mimo USA je chován jen vzácně. Před časem byl dovezen i k nám, nijak se však nerozšířil.

Možná záměna: S bladhaundem, který však je výrazně mohutnější a těžší.

pes: 63 - 68 cm
fena: 58 - 63 cm

autoři: Martin Smrček , Lea Smrčková